Руските агресори рязко увеличават темповете на настъпателната си операция

Основна цел е придобиването на сухопътен коридор до временно окупирания Крим

На 64-ия ден от началото на руското нашествие срещу Украйна, руските военнопрестъпници увеличават темповете на настъпление, като най-активно действат на Слобожанското и Донецкото направление. Това съобщи ГЩ на ВСУ. Основните им усилия са съсредоточени към град Изюм. 

 

Руските орки продължават настъпателните действия във Източната оперативна зона с цел установяване на пълен контрол над територията на Донецка и Луганска области и придобиването на сухопътен коридор до временно окупирания Крим. 

 

"Основните усилия на окупаторите са съсредоточени към Изюмското направление. Противникът се опитва да настъпи по посока на Сулиговка - Нова Димитровка и Андреевка-Голяма Камишеваха. С цел засилване на настъпателната групировка към град Изям, окупаторите са преместили допълнително подразделения на въздушно-десантните войски, а така също и 500 единици оръжие", се казва в съобщението. 

 

На Волинското и Полеското направления съществени изменения не се забелязват. Руските окупатори се опитват да удържат резервите на Въоръжените сили на Украйна по посока на Северското направление и да не допуснат проникването им в Източната оперативна зона. 

 

По Слобожанското направление групировката на руския враг продължава да нанася удари с артилерия по Харков. 

 

На Донецкото направление групировката на противника продължава да води активни бойни действия по линията на съприкосновение с украинските защитници. Основните усилия са съсредоточени към обкръжаване на групировката на украинските сили за отбрана.

 

За постигането на тази цел, по Лиманското направление, врагът е подобрил тактическото си положение и се опитва да разгърне настъпление към селището Лиман. Нашествениците извършват подготвителни действия за форсиране на река Северский Донец. 

 

На Северодонецкото направлевие врагът настъпва към селището Орехово. На Авдеевското направление, с цел завладяване на Маринка и Очертино, противникът извършва интензивно огнево въздействие. 

 

По Кураховското направление, при поддръжката на артилерията, окупаторите настъпват по посока на Старомайорское-Велика Новоселка и Любимовка-Зелено поле. 

 

В посока на Таврическото направление подразделения на противника продължават извършването на демонстрационни действия и маневри с цел въвеждане в заблуждение и недопускане прехвърлянето на украински войски към други направления.

 

Окупаторите продължават да използват летището в Мелитопол за базиране и полети на руската щурмова авиация Су-25, ударни хеликоптери Ка-52 и транспортно-бойни Ми-8. 

 

В Южнобугското направление групировката на противника съсредоточава основните си усилия по посока на Херсон-Николаев и Херсон-Кривой Рог. 

 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени