Руските агресори заплашват да предизвикат екокатастрофа заради взривени газопровод и петролна база

Кметът на Василков Наталия Баласинович каза пред Independent, че нейният град и летището са били обстрелвани от балистични ракети

Взрив на петролната база до Киев
Взрив на петролната база до Киев Източник: Донпрес
Трета нощ на ракетни удари от страна на руските окупатори в Украйна. До Харков е взривен газопровод. Украинските власти предупреждават за опасност от екологична катастрофа. Атакувана е и петролна база на 30 км от Киев. Украинската телевизионна станция Nexta сподели кадри с пламъци и черни облаци, издигащи се в небето на мястото на атаката при Василкив, докато нефтът гори. Те излъчиха и клип от момента, в който петролната база е била ударена, с ярко бяло сияние, изпълващо тъмното нощно небе, при възпламеняването на склада за гориво.
 
Местните власти предупреждават за опасност от токсично замърсяване. От канцеларията на украинския президент съобщиха, че при експлозията се е образувал облак с формата на гъба. За втория по големина град в Украйна Харков се водят ожесточени сражения. Местните власти заявиха, битките продължават и увериха, че града все още е под украинска власт. Харков се намира на 40 километра от руската граница.
 

Кметът на Василков Наталия Баласинович каза пред Independent, че нейният град и летището са били обстрелвани от балистични ракети. Тя каза: "Врагът иска да унищожи всичко наоколо, но няма да успее". По-късно, тя записа съобщение във Фейсбук за местните жители, в което се казва: "Виждате какво се случва, виждате огъня – за съжаление това е нефтената база в село Крячки".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени