Руските безбожни военнопрестъпници бомбардираха историческата Светогорска лавра, има убити и ранени

Освен монасите, там е имало и 520 бежанци

Светогорската лавра
Светогорската лавра Източник: Telegram

Руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра, има пострадали хора, съобщи агенция Укринформ. "Окупаторите обстрелваха Светогорската лавра в Донецка област", се казва в съобщение на украинската гранична служба.

 

Въздушната атака е предприета на 12 март около 22:05 ч. Освен монасите, там е имало и 520 бежанци. "Улучен е женският корпус. Сега изваждат ранените и загиналите изпод отломките", съобщи шефът на местния офис на обществената организация "Стоп на корупцията" Владимир Рибалкин.

 

По-късно монахът от лаврата Тихон Скрипченко поясни, че "Слава Богу, всички са живи, но има ранени, а децата са изплашени". В разрушеното крило са били настанени жени и деца.

 

"Хората дойдоха именно в лаврата с надежда да се скрият от ужасите на войната. Какво ще стане сега? Ако не бъде възстановено електрозахранването и продължат да ни бомбардират, ни очаква катастрофа. Сега хората седят в подземията, братята им осигуриха вода, на децата е дадена храна, оказваме медицинска помощ", споделя монахът във Фейсбук.

"Обръщам се към всички, които могат да повлияят на ситуацията - да не превръщат в полигон местата, където се укриват старци, жени и деца, където има вековни народни светини! Та на територията на Лаврата и в Светогорск изобщо няма военни", призовава преподобният Тихон Скрипченко. Сградите на манастира са пострадали в различна степен. Практически всички прозорци на манастирския комплекс са изпочупени.

 

Светогорската лавра е православен манастир с повече от четири века история. 17 от монасите, служили в светата обител през вековете, са канонизирани за светци. Лаврата е разположена на десния бряг на река Северски Донец. Тя е съставена от наземни постройки от пещери.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени