Руските депутати гласуваха единодушно за официалното оттегляне на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ)

Договорът бе подписан през ноември 1990 г., но бе изцяло ратифициран едва две години по-късно

Договор за обикновените оръжия в Европа (ДОВСЕ)
Договор за обикновените оръжия в Европа (ДОВСЕ) Източник: Zonanews

Руските депутати днес гласуваха единодушно за официалното оттегляне на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, ключово споразумение в областта на сигурността от времето на Студената война, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това става повече от осем години след като Москва преустанови участието си в него.

 

Гласуването се състоя по-малко от седмица, след като на 10 май руският президент Владимир Путин представи проектозакон за денонсиране от Русия на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, който имаше за цел да попречи на съперничещите си през Студената война страни да струпват сили на или в близост до общите си граници.

 

Договорът бе подписан през ноември 1990 г., но бе изцяло ратифициран едва две години по-късно. В началото на 2015 г. Русия за първи път обяви намерението си изцяло да се оттегли от договора. От февруари миналата година заради така наречената специална военна операция на Москва в Украйна стотици хиляди руски военнослужещи навлязоха в съседната държава, която граничи с членките на НАТО Полша, Словакия, Румъния и Унгария.

 

Назначеният от Путин негов официален представител при обсъжданията в парламента – заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, заяви днес пред Държавната дума, че страните от НАТО са "направили невъзможно" оставането на Русия в договора, като са позволили разширяването на алианса в Централна и Източна Европа.

 

Освен това в интервю, публикувано вчера в издавания от Държавната дума седмичник "Парламентская газета", Рябков определи договора и като "противоречащ на интересите на Русия в областта на сигурността". Пред руските депутати Рябков посочи, че завършването на процеса на оттеглянето ще отнеме около шест месеца.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени