Руските депутати гласуваха единодушно за официалното оттегляне на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ)

Договорът бе подписан през ноември 1990 г., но бе изцяло ратифициран едва две години по-късно

Договор за обикновените оръжия в Европа (ДОВСЕ)
Договор за обикновените оръжия в Европа (ДОВСЕ) Източник: Zonanews

Руските депутати днес гласуваха единодушно за официалното оттегляне на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, ключово споразумение в областта на сигурността от времето на Студената война, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това става повече от осем години след като Москва преустанови участието си в него.

 

Гласуването се състоя по-малко от седмица, след като на 10 май руският президент Владимир Путин представи проектозакон за денонсиране от Русия на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, който имаше за цел да попречи на съперничещите си през Студената война страни да струпват сили на или в близост до общите си граници.

 

Договорът бе подписан през ноември 1990 г., но бе изцяло ратифициран едва две години по-късно. В началото на 2015 г. Русия за първи път обяви намерението си изцяло да се оттегли от договора. От февруари миналата година заради така наречената специална военна операция на Москва в Украйна стотици хиляди руски военнослужещи навлязоха в съседната държава, която граничи с членките на НАТО Полша, Словакия, Румъния и Унгария.

 

Назначеният от Путин негов официален представител при обсъжданията в парламента – заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, заяви днес пред Държавната дума, че страните от НАТО са "направили невъзможно" оставането на Русия в договора, като са позволили разширяването на алианса в Централна и Източна Европа.

 

Освен това в интервю, публикувано вчера в издавания от Държавната дума седмичник "Парламентская газета", Рябков определи договора и като "противоречащ на интересите на Русия в областта на сигурността". Пред руските депутати Рябков посочи, че завършването на процеса на оттеглянето ще отнеме около шест месеца.

Още от "Светът"

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени