Руските окупатори са в паника заради пробива на ВСУ на левия бряг на Днепър

Това пише в ежедневния си анализ за ситуацията на фронта в Украйна вашингтонският Институт за изследване на войната

Руски окупатори, руски военни, руски агресори
Руски окупатори, руски военни, руски агресори Източник: РИА Новости

Руските окупатори са в паника заради пробива на украинските военни на левия бряг на река Днепър, близо до Херсон. Нашествениците се опитват с всички сили да осуетят усилията на Украйна да снабдява и укрепва наскоро завзетите позиции. Това съобщава в ежедневния си обзор вашингтонският Институт за изследване на войната. 

 

Според ISW окупаторите са убедителни, че пробивът на въоръжените сили на Украйна на левия бряг не е толкова голям, така че нямало причина за паника. Но тревожността сред нашествениците започва да се увеличава.

 

От друга страна, украинските военни, участващи в сухопътните операции на левия бряг на Херсонска област, обявиха, че се борят за пълен контрол над село Кринки (на 30 км североизточно от Херсон и на 2 км от река Днепър).

 

Руските провоенни блогъри твърдят, че въоръжените сили на Украйна съхраняват контрола върху позициите си, но имаха разногласия относно размера на тези позиции. Един от тях твърдеше, че украинските войски са напреднали на почти два километра южно от населеното място. Друг заяви, че украинските сили контролират цялото село Кринки, а трети се опита да опровергае това твърдение, уверявайки, че руснаците са "изтласкали" украинска група за саботаж и разузнаване от позиции в южните покрайнини на селото.

 

ISW отбелязва, че пропагандистите се опитват да омаловажат пораженията на руската армия и пишат, че тя все още обстрелва украинските позиции близо до Антоновския мост северно от Олешк (7 км южно от Херсон и 4 км от река Днепър) и железопътния мост Антонивка северно от Поима (10 км югоизточно от Херсон и 4 км от Днепър).

 

През последните няколко дни украинските сили са отблъснали поредната засилена руска офанзива към Авдeeвка и са нанесли нови тежки загуби на личен състав и техника на руските войски в района. Украински и руски източници посочват, че руските сили са предприели нова офанзива към Авдеевка между 19 и 20 октомври, а геолокализирани кадри, публикувани на 21 октомври, потвърждават, че руските сили са постигнали незначителни успехи северозападно от Авдеевка в района на сметището.

 

Украински военни обаче отбелязват, че руските сили са намалили донякъде темпото на настъпателните операции край Авдеевка на 21 октомври, и повтарят по-ранни украински съобщения, че руските сили са загубили 50 танка, 100 бронирани машини и 900 души персонал по време на атаките срещу Авдеевка на 19 октомври.

 

Ръководителят на Центъра за разузнаване на естонските отбранителни сили Анц Кивиселг определи настъплението към Авдеевка като потенциална възможност за нова руска офанзива наред с настъпателните операции по границата на Харковска и Луганска област.

 

Фактът, че руските сили продължават да насочват вълни от личен състав и техника към настъпление в района на Авдеевка, подсказва, че руското командване ще продължи да дава приоритет на тази ос, въпреки големите загуби и общото ниско качество на руските сили в настъплението.

 

Украински военен служител отбеляза, че редовната пехота и тактиката на Русия като цяло са "постоянно лоши" и че руските сили разчитат вместо това на безпилотни въздушни системи (като дронове "Лансет"), артилерия и авиация.

 

Оказва се, че руските сили продължават да използват неефективна и скъпоструваща тактика в настъплението край Авдеевка, което води до големи загуби на личен състав и превозни средства, а фактът, че те непрекъснато правят това в няколко вълни от атаки през последната седмица, предполага, че руското военно командване дава приоритет на тази ос, въпреки продължаващите и нарастващи загуби.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени