Руските окупатори спряха тока на погребаната атомна централа в Чернобил

Силно обезпокоен съм от трудната и стресираща ситуация, в която се намира персоналът на централата в Чернобил, предупреди шефът на МААЕ Рафаел Грос

АЕЦ Чернобил-Чернобилска атомна централа
АЕЦ Чернобил-Чернобилска атомна централа Източник: Pinterest

Електрическото захранване на атомната централа Чернобил и нейните системи и оборудване за сигурност са напълно изключени заради руските военни действия, обяви днес украинският енерго оператор "Укренерго", предаде Франс прес.

 

"Централата Чернобил беше напълно изключена от електрическата мрежа заради военните действия на руския окупатор. Обектът няма повече електрическо захранване", казва операторът на страницата си във Фейсбук. "Офанзивата беше в ход и не беше възможно да се възстановят електроснабдителните линии", допълва операторът.

 

В Чернобил има реактори, които вече не са в употреба и инсталации за складиране на ядрени отпадъци. Вчера Международната агенция за атомна енергия каза, че  дистанционното предаване на данните от системите за контрол, инсталирани в Чернобил, е прекъснало. Агенцията визираше камерите и други средства, разположени от нея в Чернобил в рамките на нейната мисия за надзор на ядрените програми по света.

 

Над 200 техници и охранители са блокирани в Чернобил и работят вече 13 ден без прекъсване под руско наблюдение. МААЕ поиска от Русия да разреши на служителите да се сменят, да им се дават почивки и да има установено работно време, което е от съществено значение за сигурността на обекта.

 

"Силно обезпокоен съм от трудната и стресираща ситуация, в която се намира персоналът на централата в Чернобил и от потенциалните рискове, които това носи за ядрената сигурност", предупреди шефът на МААЕ Рафаел Гроси.


Той предложи на няколко пъти да посети Украйна с цел установяване на договорна рамка, която ще гарантира сигурността на ядрените обекти по време на конфликта. Това е първи конфликт, който се разразява в страна, която има голяма ядрена програма.

 

Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко заяви, че украинските власти не знаят какво се случват в Чернобилската централа, предаде Ройтерс. Той добави, че Украйна няма контрол и над случващото се в Запорожката ядрена централа, която също беше превзета от руските сили и където се смята, че са разположени 400 руски военнослужещи.

 

Същевременно украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" заяви, че радиоактивни субстанции биха могли да изтекат от Чернобил, защото след прекъсване на захранването с ток, там не може да се охлажда отработеното ядрено гориво, предаде Ройтерс.

 

Още от "Светът"

Зеленски: Терористичната държава иска да повтори екологичната катастрофа в Херсонска област

Данни на "Укренерго" показват, че днес в три области на Украйна (Днепропетровска, Запорожка и Кировоградска) е имало извънредно спиране на електрозахранването заради руските удари

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени