Руските орки активизират настъпателните си действия в четири направления

Основните усилия са насочени по посока на град Изюм

Руски окупатори в Украйна
Руски окупатори в Украйна Източник: Telegram

В Източна Украйна се засичат признаци за започване на настъпателна операция от руските окупационни войски. Това съобщи ГЩ на ВСУ. 

 

"Основните усилия на противника са насочени към установяването на пълен контрол над териториите на Донецка и Луганска области и запазване на по-рано завладените територии. Засечени са признаци за началото на настъпателна операция в Източната оперативна зона", се казва още в съобщението. 

 

 

В частост, настъпателни и щурмови действия на руските окупатори се развиват по отделни направления в Слобожански и Донецки оперативен район, съобщават от ВСУ.

 

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни потвърди тези данни и написа във фейсбук:
"Успяхме да отстраним непосредствената заплаха срещу Киев. Въпреки това цяла Украйна е под заплахата от руски ракетни и бомбени удари...Ситуацията по южното направление се контролира. Съществено е намалена заплахата откъм Черно море благодарение на потапянето на флагманския кораб на Черноморския флот на РФ. Но заплахата от стоварването на морски и въздушни десанти остава. В тази връзка продължава работата по укрепването на противодесантната отбрана, вкл. чрез материално-техническа помощ от страни-партньори. Украинските сили за отбрана устойчиво осигуряват защитата на Николаев от възможни опити на противника да възобнови настъплението и унищожават врага в предградията на Херсон. Не позволяваме на врага да се придвижи напред в посока към Запорожието. Продължава герричната отбрана на града-герой Мариупол. Командването на ВСУ предприема всички възможни мерки за оказване поддръжка на защитниците на града. В частност, унищожаването на десантния кораб "Саратов" в пристанището на Бердянски намали риска от извършването на десант и огневи поражения от посока на морето", разкри Залужни. 

 

 

Руските военнопрестъпници са активизирали опитите за настъпление по Северодонецкото, Попаснянското, Кураховското и Запорожкото направления. Основните усилия са насочени по посока на град Изюм. По Южнобужкото направление окупаторите съсредоточават основните си усилия към удържане на заетите рубежи и обстрелване на позициите на украинските сили за отбрана. Според информацията на ГЩ на ВСУ, "противникът продължава да съсредоточава допълнителни танкови и артилерийски подразделения". 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени