Руските сили са спрени край Авдеевка, но се прегрупират на други места, каза украинският военен говорител Дмитро Лихови

Пред радио "Свобода Украйна" Лихови заяви, че руските сили се съсредоточават по-нататък на юг, около село Новомихайловка, където те "прехвърлят подкрепления от далечния тил на Русия"

Украински военни
Украински военни Източник: УНИАН

Украинските сили са спрели руското настъпление край източния град Авдеевка, в района на селищата Новоселивка, Бердичи, Тоненкое, Первомайске и Невелске, заяви пред украинската телевизия военен говорител Дмитро Лихови цитиран от "Украйнская правда".

 

Превземането на Авдеевка миналия месец създаде за Русия буферна зона в района на Донецка област от около 20 км на изток и накара руския президент Владимир Путин да заяви, че силите на Москва ще продължат да напредват. Миналата седмица руското министерство на отбраната обяви, че силите му са завзели нови села край Авдеевка.

 

Руски военни
Руски военни Източник: Telegram

Военният говорител на Украйна Дмитро Лихови каза, че руските сили частично контролират две села. "Врагът частично контролира селата Бердичи и Тоненкое, но отбранителните сили си вършат работата, нанасяйки значителни загуби на врага, така че настъплението на врага е спряно на тази линия , но настъплението им е било спряно", заяви Лихови.

 

Пред радио "Свобода Украйна" Лихови заяви, че руските сили се съсредоточават по-нататък на юг, около село Новомихайловка, където те "прехвърлят подкрепления от далечния тил на Русия".

 

В района имаше 30 нападения тази неделя в сравнение с 20 атаки близо до Авдеевка, добави Лихови. "Но нашата защита се държи", каза той. "Врагът прави огромни усилия, но не постига никакъв напредък", отбеляза украинският военен говорител.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени