Руските тайни служби извършиха кибератака срещу институциите на Черна гора

Те атакуваха IT системата на правителството на Черна гора през 2015 и 2016 г., преди присъединяването на Черна гора към НАТО

Кибератака
Кибератака Източник: Zonanews

Агенцията за национална сигурност на Черна гора заяви в петък, че няколко руски тайни служби стоят зад кибератака срещу черногорски институции, съобщиха черногорските медии, добавяйки, че това е пикът на хибридната война.

 

Разузнавателната агенция на Черна гора също каза, че има опасения, че атаката все още не е достигнала своя връх и че цялата "ключова инфраструктура", като електрическата система или водоснабдяване, може да бъде мишена. В съобщението се казва, че подобна атака не е била извършена никъде другаде и че методологията на атаката е специфична за руските служби.

 

Правителството по-рано съобщи, че от четвъртък вечерта Черна гора е подложена на нова поредица от организирани кибератаки срещу правителствената ИТ инфраструктура.

 

Въпреки че някои услуги бяха временно затворени от съображения за сигурност, сигурността на гражданите и бизнеса и техните данни не са застрашени по никакъв начин. Черна гора е информирала международните съюзници за подробностите за атаките, които са много подобни на тези през 2015 и 2016 г., каза правителството.

 

Руски служби атакуваха IT системата на правителството на Черна гора през 2015 и 2016 г., преди присъединяването на Черна гора към НАТО. Премиерът Дритан Абазович свика заседание на Съвета за национална сигурност заради кибератаките.

 

В обръщение към пресата Абазович каза, че последните атаки срещу сървърите на правителството са политически мотивирани и че са много сериозни атаки. Той каза още, че компетентните служби следят ситуацията и са ангажирани Националната агенция за сигурност, полицията и министерството на отбраната.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени