Руските терористи атакуваха търговското пристанище на Одеса с крилати ракети

По думите на говорителя на украинското МВнР, с тези си действия Путин все едно "се е изплюл в лицето" на турския президент Тайип Ердоган и на Гутериш

Руски терористичен ракетен удар по пристанището на Одеса
Руски терористичен ракетен удар по пристанището на Одеса Източник: Суспiльне Одеса

Руски ракети са поразили инфраструктура в пристанището на Одеса, предоха световните агенции, като се позоваха на украински представители. Това се случва ден след подписването в Истанбул на споразумение, което ще позволи подновяването на износа на украинско зърно през украинските пристанища на Черно море.

 

"Врагът атакува търговското пристанище на Одеса с крилати ракети "Калибър". Две ракети бяха свалени от украинската противовъздушна отбрана, а две поразиха инфраструктура на пристанището", се казва в съобщение в Telegram на Южното оперативно командване на украинските сили.


Подобно съобщение публикува в социалните мрежи и говорителят на областната администрация на Одеска област Сергей Братчук.


Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "категорично осъжда" днешните атаки срещу украинския пристанищен град Одеса, заяви говорител на световната организация, цитиран от Ройтерс. 

 

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел също направи остър коментар за обстрела. "Нанасянето на удар срещу обект, който е от решаващо значение за износа на зърно, ден след подписването на истанбулските споразумения, е особено осъдително и отново демонстрира пълно незачитане на международното право от страна на Русия", написа той в Twitter.

 

"На Русия ѝ трябваха по-малко от 24 часа, за да извърши ракетно нападение срещу пристанището в Одеса, нарушавайки обещанията и  ангажиментите, които пое пред ООН и Турция", каза говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко, цитиран от Асошиейтед прес.

 

По думите на украинския представител с тези си действия Путин все едно "се е изплюл в лицето" на турския президент Тайип Ердоган и на Гутериш, които "положиха големи усилия" да има сделка за износ на украинско зърно.

 

Украинското дипломатическо ведомство призова ООН и Турция да гарантират, че Русия ще изпълнява ангажиментите си съгласно споразумението за отваряне на безопасен коридор за износ на зърно от украинските черноморски пристанища.

 

Американската посланичка в Киев Бриджет Бринк нарече удара "възмутителен". "Кремъл продължава да използва храните като оръжие. Русия трябва да бъде подведена под отговорност", написа тя в "Туитър".

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени