Руските терористи нанесоха масиран удар по Украйна - има много ранени и загинали

Загинали са граждани в Киев, Лвов, Днепър, Одеса, Харков и Запорожието

Разрушения вследствие на руския терористичен ракетен удар
Разрушения вследствие на руския терористичен ракетен удар Източник: Telegram

Агенция УНИАН съобщава за 12 загинали и 76 ранени досега в резултат на днешния масиран терористичен руски обстрел на Украйна. Операциите по издирване и спасяване все още продължават. Според министъра на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко столичните райони Святошински, Подилски, Шевченкивски райони са попаднали под ракетен обстрел. В резултат на това са повредени гражданска инфраструктура, автомобили и складове. Загинали са 2 души, 18 са ранени.

 

В Лвовска област са нанесени ракетни удари по град Лвов. Взривовете са нанесла щети на жилищна сграда и инфраструктура. Загинал е 1 човек, 9 са ранени. В района на Днепропетровск врагът е ударил търговски център, 5 души са убити, а 15 - ранени. Ударен е и родилния дом. Звена на служба "Спешна помощ" са спасили 4 пациенти.

 

"Район Одеса: ударена е триетажна къща, може да има хора под развалините. Също в Одеса са повредени поне още две къщи. Държавната служба за извънредни ситуации е спасила 17 души от 23-етажна жилищна сграда. Загинаха общо 2-ма души, 15 бяха ранени", каза Клименко.

 

Врагът започна да обстрелва Харковска област на разсъмване. Там в резултат на попадения от снаряди е загинал един човек, девет са ранени, лекари оказват помощ на място. Окупаторите нанесоха и ракетни удари по инфраструктурни обекти в Запорожие. Загинал е 1 човек, 10 са ранени.

 

Украински спасителни екипи
Украински спасителни екипи Източник: Telegram

"В този момент спасители, полицаи, служители на Националната гвардия участват в ликвидирането на последиците от ударите в цяла Украйна - те гасят пожари, спасяват и подкрепят жертвите. Работят психолози от Държавната служба за извънредни ситуации и полицията. Всички данни за жертвите могат бързо да бъдат променени", каза Клименко.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски реагира на днешния масиран обстрел на Украйна от руснаците, като заяви, че около 110 ракети са били използвани от противника. Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна, заяви сутринта в ефира на информационния маратон, че руснаците са нанесли мощен удар по цялата територия на Украйна, използвани са всички видове ракети и безпилотни летателни апарати, с изключение на "Калибър".

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени