Руските терористи са в ступор в Украйна, украинските военни ги изтласкаха от околностите на Харков

Проруски източници в Telegram съобщават, че украинските сили може би провеждат контраатака на 40 км северно от Изюм

Руски военен агресор, руски окупатор
Руски военен агресор, руски окупатор Източник: Telegram

Руските сили не отбелязаха значителен напредък, а украинските сили заеха допълнителни позиции североизточно от Харков. Това се посочва в традиционния дневен обзор на Института за изследване на войната за ситуацията в Украйна. Украинската контраофанзива северно от град Харков принуди руските войски да се отбраняват и наложи усилия за подсилване и попълване, целящи да предотвратят по-нататъшното напредване на украинските войски към руската граница.

 

Руските усилия по южната ос и в Донецка и Луганска област остават в подобен застой и руските сили не са постигнали значителни успехи в условията на продължаващата успешна украинска отбрана. Руските сили продължиха да полагат усилия за обкръжаване на украинските позиции в района на Северодонецк-Рубижне-Лисичанск, но не постигнаха потвърден напредък.

 

Възможно е руските сили да започнат ново настъпление към Бахмут след превземането на Попасна, за да осигурят достъп до магистралата на север към Славянск. Руските сили се опитват да укрепят позициите си в западната част на Херсонска област, за да навлязат в Николаевска област. Проруски източници в Telegram съобщават, че украинските сили може би провеждат контраатака на 40 км северно от Изюм, за да отрежат руските части в този ключов град, въпреки че Институтът за изследване на войната не може да потвърди тези съобщения към момента.

 

Руските сили продължават да нанасят наземни удари по украинските позиции в стоманодобивния завод "Азовстал" с подкрепата на въздушни и артилерийски удари. От полка "Азов" заявиха, че през последните 24 часа руските сили са нанесли 38 въздушни удара и 4 стратегически бомбардировки по "Азовстал". Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко заяви, че руските власти депортират тези, които са счетени за "подозрителни" по време на филтрационните мерки в Мариупол, в лагер за задържане в Оленовка, Донецка област.

 

Андрюшченко сравнява съоръжението с концентрационен лагер и заявява, че задържаните са подложени на пренаселеност, зверски условия, масови разпити и принудителни изчезвания. Институтът за изследване на войната не може да потвърди независимо тези твърдения, но те напълно съответстват на съобщените по-рано руски мерки за "филтриране" в окупирана Украйна.

 

През последните 24 часа руските агресори обстрелват Запорожка, Луганска, Николаевска, Донецка, Днепропетровска, Херсонска, Харковска и Полтавска област. Убити са 2 души. Ранени са 23 граждани. Това са данните от регионалните военни администрации.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени