Руските терористи удариха редица украински области, има прекъсвания на електрозахранването

Без осветление са около 15 % от потребителите в украинската столица, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко

Руски ракетен удар
Руски ракетен удар Източник: Telegram

Редица украински области бяха подложени на руски удари в ранните часове на днешния ден, включително столицата Киев, черноморското пристанище Одеса и вторият по големина град в Украйна Харков. В няколко района е прекъснато електроподаването. Това съобщи Киевската областна военна администрация.

 

 

Без осветление са около 15 % от потребителите в украинската столица, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко.

 

 

Атаките поразиха цели в широк периметър, простиращ се включително от градовете Житомир, Виница и Ровно на запад до Днипро и Полтава в Централна Украйна.

 

Областният управител на Одеса Максим Марченко заяви в социалната мрежа Телеграм, че при масирана ракетна атака е било поразено енергийно съоръжение в пристанищния град, което е предизвикало спирания на електрозахранването.

 

"В резултат на масиран ракетен удар беше поразен обект от енергийната инфраструктура, има и щети по жилищни домове", посочи одеският областен управител. По думите му силите на противовъздушната отбрана са свалили част от ракетите и е възможно да последват и нови нападения. "За щастие, няма пострадали. Въведени са ограничения в електроподаването".

 

 

Областният управител на Харков Олег Синегубов заяви, че по града и областта са нанесени към 15 удара. "Врагът нанесе около 15 удара по града и областта", посочи той също в Телеграм. "Инфраструктурата отново беше сред целите. Информацията за пострадали се уточнява".

 

За удари беше съобщено и в град Днипро, Централна Украйна, и в западните градове Луцк и Ровно, които се намират далеч от фронтовите линии на продължаващата вече една година война.

 

Сведения за взривове постъпват и от северния град Чернигов и от западната Лвовска област. Изданието "Дзеркало тижня" съобщи за експлозия в Киев, детонации са чути и в град Суми. Над западната Лвовска област е забелязан дрон.

 

Според украинското интернет издание "Обозревател" (Obozrevatel.ua) двама души са ранени при ракетен удар в Харков, нанесен близо до къщата им.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени