Руските варвари обстреляха с ракети жилищни блокове в Киев и други градове

Общата енергийна система в Украйна работи стабилно

Пряко попадение на руска ракета в жилищен блок в Киев
Пряко попадение на руска ракета в жилищен блок в Киев Източник: Telegram
Руската армия използва реактивна артилерия и авиация за нанасяне на директни удари по украинските градове. Това заяви съветникът в украинското президентство Михаил Подоляк. Съобщава се за попаднала ракета в сградата на киевската община и снаряд, поразил жилищен блок в столицата. Руската армия е извършила координирани ракетни и артилерийски атаки срещу украински градове, включително и в столицата Киев. Украинското военно командване съобщи, че Русия е изстреляла крилати ракети "Калибър“ от Черно море срещу градовете Суми, Полтава и Мариупол.
 
Натали Севрюкова пред дома си в Киев след руска ракетна атака
Натали Севрюкова пред дома си в Киев след руска ракетна атака Източник: AP

Водят се сражения при Мариупол, Херсон, Николаев и Одеса. Както вече писахме, тази сутрин украинският президент Зеленски отново направи видеообръщение:
 
"Добро утро на всички украинци. Напоследък имаше много фалшива информация онлайн, че призовавам нашата армия да свали оръжията, а аз да се евакуирам. Чуйте. Аз съм тук. Няма да предадем оръжията си. Ще защитаваме държавата си. Нашето оръжие е истината. А истината е, че това са нашата земя, нашата страна, нашите деца. Ние ще браним всичко това".
 
Общата енергийна система в Украйна работи стабилно. Украинската армия е свалила руски ИЛ-76 с десантчици на борда. В Генералния щаб на украинската армия описаха това като отмъщение за сваления от руснаците през 2014 г. в Луганск украински ИЛ-76 с 49 украински военни на борда. Руските нашественици дават огромно количество жертви, по оценки на украинскте въоръжени сили. 
 
Рано тази сутрин бе обявена въздушна тревога и в най-населения град в Западна Украйна Лвов, както и в още един град в Лвовска област. Малко по-рано бяха включени сирените за въздушна опасност в Харков.
 
Междувременно Русия блокира резолюция на Съвета за сигурност в ООН, която осъжда руското нахлуване в Украйна, а постоянният представител на Русия Василий Небензя нарече текста антируски и антиукраински.

Още от "Светът"

Фон дер Лайен обвини германската крайна десница в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия"

Председателката на ЕК изключи каквото и да било сътрудничество по европейски въпроси с групата, към която принадлежи АзГ - "Идентичност и демокрация", в която влиза и френската партия "Национален сбор"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени