Руските власти заплашват да погребат Навални на територията на затвора

Путин все още не е коментирал публично смъртта на опозиционера

Затворническата колония "Полярен вълк"
Затворническата колония "Полярен вълк" Източник: ТАСС

Руските следователи са заплашили да погребат Алексей Навални на територията на затворническата колония, където той почина, ако семейството му не се съгласи да организира закрито погребение, съобщи екипът на опозиционния лидер.

 

"Следователите се обадиха на майката на Алексей и ѝ поставиха ултиматум. Тя има три часа, за да се съгласи на тайно погребение без публично прощаване, или Алексей ще бъде погребан в колонията", пише говорителката на Навални Кира Ярмиш в социалната мрежа X.

 

Майка му Людмила Навалная "отказа да преговаря, защото те нямат право да решават как и къде да погребат сина ѝ", заяви Ярмиш. Екипът на Навални твърди, че руските власти се "страхуват" от опозиционния лидер дори след смъртта му и отказват да разрешат публично погребение, което би могло да се превърне в израз на подкрепа за опозицията му срещу Путин.

 

Съмишлениците също така нарекоха Путин "убиец, който се опитва да прикрие следите си", като не разрешава независим съдебномедицински анализ на тялото на Навални. През последната седмица руската полиция арестува стотици опечалени на импровизирани паметници в памет на опозиционния лидер.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени