Руските военнопрестъпници обстреляха Лвов, Днепър, Киевска и Кировградска област в Украйна

За първи път ракета падна в Закарпатието

Руските военнопрестъпници обстреляха с ракети Лвов
Руските военнопрестъпници обстреляха с ракети Лвов Източник: Telegram

Мощни експлозии отекнаха тази вечер на различна места в Украйна - в градовете Лвов и Днепър, а също в Киевска и Кировградска област, съобщи информационна агенция УНИАН. Кметът на Лвов Андрий Садови потвърди, че в западния украински град е имало взривове, и призова местните жители да останат в укритията. В канали си в Telegram Садови съобщи, че при ракетните удари са пострадали три електроцентрали и част от Лвов е без ток.

 

 

Кметът каза също, че заради нанесените поражения е прекъснато електроснабдяването и на някои помпени станции. Според него най-малко един човек е бил ранен.

 

Постовете на Андрий Садови
Постовете на Андрий Садови Източник: Скрийншот/Telegram

"По предварителна информация са нанесени ракетни удари по Лвовска област", каза ръководителят на Лвовската областна военна администрация Максим Козицки. Той също призова хората да останат в укритията. Местни жители съобщиха за пет експлозии.

 

В град Днепър, на изток, са отекнали най-малко три взрива, казаха очевидци. В социалните мрежи има съобщения за експлозии на десния бряг на река Днепър в Киевска област. В Кировградска област, Централна Украйна, е паднала руска ракета, заяви представител на местните власти. В социалните мрежи се съобщава за прелетяла ракета над западната Тернополска област.

 

Две ракети са били свалени над град Виница, на 200 километра югозападно от Киев, каза съветникът в украинското министерство на вътрешните работи Антон Герашченко. За първи път от началото на руската инвазия е била засегната и граничещата с Унгария Закарпатска област в Западна Украйна. Досега този район беше пощаден  от военните действия.

 

"Ракета падна в планински район в Закарпатието. Службите работят на място, изясняваме информацията за възможни жертви и ранени", съобщи в Телеграм областният управител Виктор Микита. Редица влакове в Украйна ще се движат със закъснение заради руски обстрел по гари, съобщи националната железопътна компания.

 

При руски атаки в Донецка област във вторник бяха убити 21 цивилни и ранени 27, съобщи в пост в интернет областният управител Павло Кириленко. Кириленко каза, че броят на жертвите, включващ и 10 души, загинали в коксова фабрика в град Авдеевка, за които бе съобщено по-рано, е най-значителният за ден в областта след нападението миналия месец на жп гара в град Краматорск, при което загинаха над 50 души.

 

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени