Руските военнопрестъпници продължават безуспешните си опити за настъпление към Донбас

Подразделенията на ПВО на ВСУ са поразили 10 въздушни цели - един самолет Су-25 и 9 безпилотни летателни апарата

Руски военен агресор, руски окупатор
Руски военен агресор, руски окупатор Източник: Telegram

Руските окупационни сили продължават провеждането на пълномащабна военна агресия срещу Украйна. Започна 66-то денонощие от героичното противостояние на украинския народ срещу руското нашествие. Това пише агенция УНИАН. 

 

Сутрешната сводка на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна разкрива следното:


Продължават настъпателните действия на руските окупационни войски в Източната оперативна зона с цул установяване на пълен контрол върху територията на Донецка и Луганска области и създаването на сухопътен коридор към временно окупирания Крим. 

 

Армията на РФ нанася авиационни, ракетни и артилерийски обстрели на обекти от гражданската и военна структура в дълбочина на територията на Украйна, върху позициите на ВСУ по линиите на съприкосновение и в граничните райони. Продължава прегрупирането и усилването на групировките на окупаторите.

 

На Волинското и Полеското направления противникът не провежда активни действия. Съществени изменения в ситуацията по тези направления няма. 

 

На Северското направление подразделенията на врага осъществиха обстрел на позициите на украинските войски в района на населените места Кондратовка, Катериновка, Сварково и Белокопитово. 

 

На Слобожанското направление противникът съсредоточава основните си усилия за удържане на заетите позиции и нанасяне на огнео поражение на подразделенията на ВСУ. С цел усилване на своята групировка войски, връгат осъществява преместване на отделни подразделения от състава на Източния военен окръг на територията на Белгородска област към град Изюм. 

 

Руските агресори се опитватха да проведат настъпление по посока на селищата Сулиговка и Долгенкое, но без успех. С цел осъществяване на прикритие на своите военни групировки в района на Харков и Изюм, противникът се опитва да разгърне допълнителни сили и средства за ПВО. 

 

В Източната оперативна зона врагът продължава да води настъпление в посока на Лиман и Северодонецк, където се опитва да завладее Рубежное, Попасни и Кураковски. Няма никакъв успех, бойните действия продължават. 

 

На Запорожкото направление продължават артилерийските обстрели срещу украинските войски. 

 

В посока на Южнобугското направление врагът не провежда активни настъпателни действия. Фиксирани са единични обстрели на позиции на украинските въоръжени сили. 

 

Няма промяна и на Бесарабското направление. 

 

На Николаевското направление противникът е активизирал въздушното си разузнаване в операпивната дълбочина на отбранителните позиции на ВСУ, вероятно с цел разкриване на наличието и вида резерви там. 

 

За изминалото денонощие подразделенията на ПВО на ВСУ са поразили 10 въздушни цели - един самолет Су-25 и 9 безпилотни летателни апарата (дрона).

 

На територията на Донецка и Луганска области за изминалото денонощие са отблъснати 14 вражески атаки, унищожени са 11 танка, 7 артилерийски системи, 28 единици бронирана техника и 14 автомобили. 

 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени