Руските военнопрестъпници са използвали фосфорни бомби в Луганск, има загинали и ранени

Русия извърши държавно самоубийство, заяви в обръщие президентът Зеленски

Разрушения вследствие на руски бомбардировки
Разрушения вследствие на руски бомбардировки Източник: Telegram

Фосфорни бомби са използвали руските военнопрестъпници в района на Луганск, има загинали и ранени. Това съобщи в Telegram канала си председателят на Луганската областна администрация Сергей Гайдай. Повредени и унищожени са много къщи. 

"Унищожежни са 31 обекта, от които 23 къщи (...). Има четири загинали, от които две деца. Шестима са ранените. Нанесени са ракетни удари по Лисичанск и Новодружеск, в района на Рубежное руската авиация започна да бомбардира с фосфорни бомби", разкри Гайдай.

 

 

Руските окупатори продължават да нанасят удари по различни градове в цялата страна, включително Киев, Харков и Чернигов. Най-тежко е положението в обсадения от седмици пристанищен град Мариупол. 

 

Ние издържахме шест пъти по-дълго, отколкото планираше врагът, заяви в обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски. 

 

"Те бяха сигурни, че Украйна не е държава. Те бяха сигурни, че ние не сме народ. Те сами се излъгаха", каза той по адрес на ръководството на Русия. По думите му "това е тяхното държавно самоубийство, а ние само защищаваме своя живот".

 

В речта си Зеленски се обърна и към гражданите на Русия, като декларира, че Киев полага всички усилия да сложи край на тази война и увери, че тогава руски деца "повече няма да бъдат пращани на умират на наша земя, на наша територия".

 

"Спасявайте своите синове от войната, разказвайте истината за войната", призова президентът на Украйна. Той прикани руснаците, ако имат възможност, да напускат Русия, за да не плащат данъци, с които да се води война.

Зеленски отправи призив и към хората от цял свят.

 

"Излезте, носейки украинските символи, за да защитите Украйна, за да защитите свободата, за да защитите живота!", заяви Зеленски. "Съберете се на площадите, на улиците, излезте навън, направете така, че вашият глас да бъде чут", допълни той.

 

"Изразете мнението си, протестирайте от вашите офиси, от вашите домове, от вашите училища и вашите университети, протестирайте в името на мира!", подчерта той. "Светът трябва да спре войната", заяви Зеленски. 

 

Посланието на украинския президент бе отправено броени часове преди в Брюксел да се проведат една след друга три срещи на върха - на НАТО, на Г-7 и на ЕС, посветени на войната в Украйна. Зеленски ще говори на тях чрез видеоконферентна връзка. Той вече призова НАТО да достави оръжия на страната му. 

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени