Руските войски деградират, сочи анализ на ISW

Руснаците твърдят, че са обкръжили Бахмут, а са превзели едно село

Руски военни, руски окупатори
Руски военни, руски окупатори Източник: Telegram

Руснаците твърдят, че са обкръжили Бахмут, а всъщност са превзели едно село на 15 километра от града - Озаряновка. Кремъл невярно съобщава, че селата Курдюмовка, Клешчийвка, Андреевка, Зеленополе, Подгородне и Спорное са превзети, става ясно от последния аназли на Института за изследване на войната (ISW).

 

"Руски източници активно разпространяват фалшиви твърдения за успехи около Бахмут като част от продължаваща информационна операция от октомври насам, а неотдавнашните необосновани териториални претенции може да са част от тази продължаваща информационна операция", отбелязват от института.

 

Дори ако руснаците успеят да превземат селата, това все още не би застрашило важните маршрути Бахмут-Сиверск и Бахмут-Константиновка, които са важни за украинските въоръжени сили, пише в доклада. 

 

"В сегашното си деградирало състояние руските войски вероятно няма да могат да се справят бързо с тази задача. Самият финансист на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин отбелязва през октомври, че силите на "Вагнер", действащи в района на Бахмут, напредват само със 100-200 метра на ден", отбелязват от ISW. 

 

С разполагането на войски в Беларус през ноември 2022 г. Кремъл се опитва да укрепи капацитета на Русия за обучение и да проведе информационна операция, насочена към Запада, подчертават от Института за изследване на войната.

 

Анализаторите отбелязват, че сателитните снимки показват увеличаване на руското военно оборудване, включително танкове на 230-ия полигон за комбинирани въоръжения "Обуз-Лесновское" в Брест. Този брой се поддържа приблизително на ниво от една бригада.

 

Загубите в боевете сред руските инструктори и стресът, свързан с мобилизацията, са намалили руския капацитет за обучение, което вероятно е увеличило зависимостта от Беларус по отношение на капацитета за обучение, обясняват експертите.

 

"Кремъл вероятно ще се опита да използва разполагането на руски войски в Беларус като информационна операция за фиксиране на украинските сили около Киев, за да предотврати използването им в южната и източната част на страната. Малко вероятно е беларуските войски да нападнат Украйна", допълва Институтът за изследване на войната.

 

Междувременно украинските сили продължават да нанасят удари по руски военни обекти и по критични логистични точки в Южна Украйна.

 

"Руските сили продължават да се сблъскват с проблеми, свързани с адекватното обучение и оборудване, както и с предизвикателства, свързани с морала и дисциплината, тъй като неуспехите на руските военни сили имат значителни вътрешни социални последици", пише още в доклада на Института за изследване на войната. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени