Руският бизнесмен Аркадий Ротенберг твърди, че е собственик на двореца в Геленджик

Изключително близкият до Путин олигарх-строител на газопроводи обяви, че той е "бенефициент" на мегадвореца в черноморския курорт Геленджик - така наречения "Дворец на Путин". Това стана пред телеграмканал "Mash.ru" - първата медия, допусната да заснеме репортаж вътре

Владимир Путин и Аркадий Ротенберг

Владимир Путин и Аркадий Ротенберг

Източник: Yandex
Дворецът в Геленджик, приписван, че е собственост на Путин чрез подставени лица

Дворецът в Геленджик, приписван, че е собственост на Путин чрез подставени лица

Олигархът на Путин Аркадий Ротенберг

Олигархът на Путин Аркадий Ротенберг

Източник: EPA
Путин и Ротенберг като спаринг партньори по джудо

Путин и Ротенберг като спаринг партньори по джудо

Владимир Путин и Аркадий Ротенберг
Дворецът в Геленджик, приписван, че е собственост на Путин чрез подставени лица
Олигархът на Путин Аркадий Ротенберг
Путин и Ротенберг като спаринг партньори по джудо

10 дни след публикуването на разследването на Алексей Навални за двореца на Владимир Путин край Геленджик, милиардерът Аркадий Ротенберг изненадващо реши да си го "присвои" - поне в медийното поле.  Бизнесменът, смятан за един от най-близките хора на руския президент, даде интервю за канала Mash, в което твърди, че е крайният собственик на огромния строго охраняван комплекс с площ от 7000 хектара на брега на Черно море. 

 

"Това не е тайна. Аз съм крайният собственик. Там имаше доста сложен обект, имаше много кредитори, успях да стана бенефициент. Това е находка: мястото е прекрасно", казва той. 

Именно журналисти на Mash бяха допуснати в петък до вътрешността на основната сграда, като репортажът целеше да покаже, че в нея няма луксозни мебели, а стените, подовете и таваните са голи.

В оригиналното разследване на Навални обаче това не се отричаше - напротив, твърдеше се, че имението е подложено на постоянни ремонти, защото е проектирано погрешно и задържа влага и мухъл. Затова се е наложило всички мраморни облицовки, мазилки и тапети да бъдат свалени, а вентилационната система да се промени. Мегадворецът е построен изцяло още преди шест години., но оттогава непрекъснато се ремонтира, подобрява и се елиминират резутатите от грешките в планирането и изпълнението. Аркадий Ротенберг твърди, че придобил комплекса, защото планирал да развива туристическа дейност на неговата територия.  "Искаме там да построим апартхотел и затова има толкова голям брой стаи. Много ми харесва този бизнес - хотелиерският бизнес", казва доскорошният собственик на "Стройгазмонтаж", строител на тръбопроводи за "Газпром" и на моста над Керченския пролив в Крим. 

 

Ротенберг е руски бизнесмен-милиардер. С брат си Борис Ротенберг той е съсобственик на групата Stroygazmontazh, най-голямата строителна компания за газопроводи и електропроводи в Русия. Той е включен в списъка на Forbes на 621-во място сред най-богатите хора в света. През 2019 г. продава дела си в компанията за сума, която бизнес изданието РБК оценява на около 75 милиарда рубли, или 990 милиона долара. Аркадий Ротенберг и неговият брат са в черния списък на Министерството на финансите на САЩ още от март 2014 г. заради съпричастност към анексирането на украинския полуостров от Русия.  

Преди 10 дни руският опозиционер Алексей Навални показа също в YouTube свой филм-разследване "Дворец за Путин. Най-големият подкуп в историята", който до момента е изгледан над 101 млн. пъти. В него се показва огромно имение с дворец, прилежащи сгради и инфраструктура, изчислени на 1.35 млрд. щ.долара, за който Навални и екипът му твърдят, че е притежание на руския президент чрез подставени лица. Въздушното пространство над въпросната територия, 39 пъти по-голяма от тази на Монако, е затворено за полети, а за плаване край нея трябва да се получи специално разрешение.

Ротенберг твърди, че от години се занимавал с туристически бизнес и притежавал "няколко обекта в Крим, в Далечния Изток и в република Алтай (част от Руската федерация, намирща се в Сибир). 

На въпрос защо чак сега се идентифицира публично като собственик, той отговаря: "Заради чисто човешкия фактор".  Твърди, че е купил комплекса "преди няколко години", и че разбирал, че това е "доста скандално и тежко здание". 

 

Първите данни за това, че дворецът край Геленджик е на Путин, датират още от 2010 г., когато бизнесменът Сергей Колесников  разказва за схемата на финансиране и призовава публичнo Дмитрий Медведев да прекрати корупционната схема.  След като избухва скандалът с Колесников, дворецът набързо е прехвърлен на името на бизнесмена Александър Пономаренко - един от собствениците на фирмата, която управлява летище "Шереметиево".  Пономаренко е съдружник на Аркадий Ротенберг именно в управлението на летището. Официалният документ за собствеността показва, че дворецът е продаден за цена от 350 000 долара - "колкото двустаен апартамент в покрайнините на Москва", както посочва Алексей Навални в своето разследване - т.е. сделката е фиктивна. 

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени