Руският парламент прие закон, с който Путин може да остане начело на Русия до 2036 г.

Путин се оттегли в края на втория си мандат през 2008 г., тъй като нямаше право на трети последователен, а мястото му тогава зае премиерът Дмитрий Медведев

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: РИА Новости

Руският парламент прие закон, който дава на Владимир Путин правото да се кандидатира за още два президентски мандата, предоставяйки му възможност потенциално да остане държавен глава до 2036 г., предаде АФП.

 

Нормативният акт има за цел да приведе "избирателното законодателство в съответствие с новите разпоредби на конституцията", пише на сайта на Съвета на федерацията (Горната камара на руския парламент). Той бе приет вследствие на конституционния референдум от лятото на миналата година. Противоречивите законови промени позволяват на 68-годишния руски президент да остане на власт, след като на теория би трябвало да се оттегли в края на настоящия си мандат през 2024 година.

 

Винаги ще съществува ограничението от два последователни мандата, но "това ограничение не важи за онези, които са заемали поста на държавен глава преди влизането в сила на промените в конституцията", пише в текста на закона, който на практика занулява мандатите на Владимир Путин.

 

Избран за президент през март 2000 г., Путин се оттегли в края на втория си мандат през 2008 г., тъй като нямаше право на трети последователен, а мястото му зае премиерът Дмитрий Медведев. След четири години като премиер Путин отново бе преизбран за президент през 2012 г., припомня АФП. Путин се оттегли в края на втория си мандат през 2008 г., тъй като нямаше право на трети последователен, а мястото му зае премиерът Дмитрий Медведев. След четири години като премиер Путин отново бе преизбран за президент през 2012 г., припомня АФП.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени