Руският ракетен кораб "Серпухов" избухна в пламъци край Калининград

Плавателният съд е сериозно повреден

Корабът "Серпухов"
Корабът "Серпухов" Източник: Колаж/Главред

В руската Калининградска област избухна пожар на руския ракетен кораб "Серпухов", в резултат на което той беше сериозно повреден. Това съобщи порталът РБК-Украйна, позовавайки се на собствен източник в специалните служби.

 

По думите му пожарът на борда на "Серпухов" е възникнал на 7 април. Известно е, че корабът-ракетоносител е бил запален във военноморската база "Балтийск" в Калининградска област на Руската федерация. Не е известно със сигурност какво точно е причинило пожара.

 

"Серпухов" е малък ракетен кораб от проект 21631 "Буян-М". До края на 2016 г. е част от Черноморския флот. През 2017 г. е прехвърлен в Балтийския флот. Корабът е спуснат на вода на 3 април 2015 година.

 

Параметри:
Водоизместимост - 949 тона, дължина - 74,1 м, ширина - 11 м, височина - 6,57 м, газене - 2,6 м. Екипаж - 32 души. Максималната скорост е 25 възела. Крейсерски обхват - 2500 мили (при скорост от 12 възела). Автономия - най-малко 10 дни.

 

Корабът е оборудван със система за вертикално изстрелване 3S14 (VVP) за 8 свръхзвукови противокорабни ракети "Оникс", би могъл да се оборудва и с 3M22 "Циркон", както и "Калибър", което дава възможност да се нанасят удари с тези ракети по наземни цели на разстояние до 1 500 км (с неядрена бойна глава).

Още от "Светът"

Руската "кукла на конци" Орбан: Унгария ще се опита да се откаже от всякакви операции на НАТО за подкрепа на Украйна

Той заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белгийската крайна десница вероятно ще остане извън властта и след изборите през юни

Предизборната програма на "Вламс Беланг" предвижда откъсване на Фландрия от Белгия, въвеждане на по-строги наказания и разширяване на затворите, забрана на имиграцията от страни извън ЕС, дълбока промяна на ЕС и връщане на границите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени