Руският ракетен кораб "Серпухов" избухна в пламъци край Калининград

Плавателният съд е сериозно повреден

Корабът "Серпухов"
Корабът "Серпухов" Източник: Колаж/Главред

В руската Калининградска област избухна пожар на руския ракетен кораб "Серпухов", в резултат на което той беше сериозно повреден. Това съобщи порталът РБК-Украйна, позовавайки се на собствен източник в специалните служби.

 

По думите му пожарът на борда на "Серпухов" е възникнал на 7 април. Известно е, че корабът-ракетоносител е бил запален във военноморската база "Балтийск" в Калининградска област на Руската федерация. Не е известно със сигурност какво точно е причинило пожара.

 

"Серпухов" е малък ракетен кораб от проект 21631 "Буян-М". До края на 2016 г. е част от Черноморския флот. През 2017 г. е прехвърлен в Балтийския флот. Корабът е спуснат на вода на 3 април 2015 година.

 

Параметри:
Водоизместимост - 949 тона, дължина - 74,1 м, ширина - 11 м, височина - 6,57 м, газене - 2,6 м. Екипаж - 32 души. Максималната скорост е 25 възела. Крейсерски обхват - 2500 мили (при скорост от 12 възела). Автономия - най-малко 10 дни.

 

Корабът е оборудван със система за вертикално изстрелване 3S14 (VVP) за 8 свръхзвукови противокорабни ракети "Оникс", би могъл да се оборудва и с 3M22 "Циркон", както и "Калибър", което дава възможност да се нанасят удари с тези ракети по наземни цели на разстояние до 1 500 км (с неядрена бойна глава).

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени