Руският външен министър: Добре, че София не ни обвинява, че сме убили Фердинанд, решила е да надмине Чехия 

ЕС трябва да се заеме със София, призова Сергей Лавров

Сергей Лавров
Сергей Лавров Източник: МИД на РФ

Добре е, че още не сме обвинени за убийството на ерцхерцога Фердинанд, но очевидно това предстои. София очевидно е решила да надмине Чехия. Това заяви руският външен министър в отговор на информацията, че България разследва руска намеса в серия взривове в складове за боеприпаси, съобщи РИА Новости.

 

"Аз допускам, че все пак в Брюксел трябва се разгледа въпросът как така частни предприемачи имат нещо общо с търговия с оръжия и боеприпаси. Има и още един въпрос. Той е: доколко ЕС контролира търговията със смъртноносна продукция в отделните страни-членки на блока и най-вече в България", каза още Лавров. "Интерес представлява още един факт. Как така в София се сетиха за събития отпреди десет години чак сега", допълни министърът на външните работи.

 

Според руския външен министър с такива темпове всичко може да достигне дотам, че Русия дори да е обвинена в убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд през 1914 г.

 

Преди няколко седмици Русия беше обвинена в участие в експлозията на склад за боеприпаси в Чехия през 2014 г., където загинаха двама души. В резултат на това Прага изгони 18 руски дипломатически представители. Русия отговори, като задължи 20 чешки дипломати да напуснат страната.

 

По-рано днес от прокуратурата на България заявиха, че през последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове за оръжия и боеприпаси, както и в производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества и производство на оръжия и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и главна дирекция "Жандармерия" са анализирали някои от случаите, при които се установило сходство в 4 от тях. 

 

Получена е била информация от международно сътрудничество, от което се прави предположение за взаимовръзка между взривовете у нас и опитите за отравяне на трима български граждани - Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев, съобщиха още от прокуратурата.

 

В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивавали в България около датите на взривовете и около датите на покушението срещу Емилиян Гебрев.

Според прокуратурата се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна.

  

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени