Руското МВнР: Настояваме военните на САЩ да се изтеглят от Източна и Централна Европа

Това пише в официалния отговор на дипломатическата централа на Москва на предложенията на Вашингтон за гарантиране на сигурността

Министерството на външните работи на Руската федерация
Министерството на външните работи на Руската федерация Източник: МИД на РФ

"Ние настояваме въоръжените сили на САЩ да се изтеглят от Централна и Източна Европа", това заяви руското външно министерство, предаде РИА Новости. Това пише в официалния отговор на дипломатическата централа на Москва на предложенията на Вашингтон за гарантиране на сигурността.

 

"Ние настояваме американските войници и офицери да се изтеглят заедно с въоръженията си от страните в прибалтийския регион (Литва, Латвия и Естония), Централна Европа (Чехия, Словакия, Унгария и Полша) и Източна Европа (България, Румъния, Албания, Черна гора, и Северна Македония)", се посочва още в документа.

 

В отговорите също се поставя условието съседните на Руската федерация Грузия и Украйна да не бъдат приемани в НАТО. Отговорите бяха връчени на посланика на САЩ в Русия Джон Съливан. Той посети централата на външнополитическото ведомство за около 15 минути. На излизане от сградата той не се обърна към журналистите, добави РИА Новости.

 

На 21 декември 2021 г. Русия представи на САЩ обширен документ, в който се предлагаха стъпки за подобряването на сигурността в Европа и други части по света. Основното противоречие възникна около искането на Москва НАТО да спре разширяването си в източна посока, като се визираше Украйна.

 

Генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг заяви, че дали външнополитическата ориентация на тази бивша съветска република трябва да се определя от нейния народ и управляващите в Киев.

 

САЩ изразиха готовността си да обсъждат с Русия следните въпроси: неразполагане на ядрени оръжия на украинска територия, отказ от разполагане на ракети "Томахоук" в Румъния и Полша, съвместен  контрол върху ракетните с малък и среден обсег на действие в Европа, обмяна на информация за военни учения, и други.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени