ВСУ: Руснаците не могат да напреднат в района на Харков, загубите им са колосални

Въоръжените сили на Украйна разкриха ситуацията в харковското направление

Украински военни, ВСУ
Украински военни, ВСУ Източник: УНИАН

Стабилизирането на фронта в харковско направление означава, че противникът не може да напредне по-нататък. Руските войски търпят колосални загуби при неуспешните си атаки. Това разказа представителят на оперативно-тактическата групировка "Харков" Юрий Повх в ефира на телемаратона, цитиран от Главред.

 

"В нашата зона на отговорност през изминалия ден изобщо не е имало сблъсъци и към сутринта не е имало директни атаки от руски войски. В същото време противникът нанесе 21 въздушни удара, 16 удара с дронове камикадзе и извърши 311 атаки по посока на нашите позиции", каза Повх.

 

Според него през изминалото денонощие окупаторите са загубили 63 убити и ранени войници в харковското направление, както и два танка, четири единици автомобилна техника и 1 единица специална техника. Силите за отбрана унищожиха 18 укрития на руските нашественици и един пункт за управление на дронове.

 

Повх отбеляза, че интензивността на военните действия се променя. Руснаците намаляват активността си поради загубата на боеспособност на частите.

 

"В нашата посока това се случва изключително често. Сега стана известно, че противникът извършва още една ротация на своите части в районите на Тихок, Хлибоке и Вовчанск. И също така планира да присъедини подразделения от 9-а отделна мотострелкова бригада от 51-а армия на Руската федерация към своя корпус, който действа в посока Харков. Те се прехвърлят от стратегическата дълбочина на руската територия", заяви представителят на харковските съвместни военни сили.

 

Руските окупатори се опитват да засилят групирането си в харковско направление, прехвърляйки сили от други посоки. Но поради укрепването на способностите на украинската артилерия, врагът търпи значителни загуби в техника.

 

Повх каза, че в района на Вовчанск окупаторите са принудени да използват тежка техника само частично. Въоръжените сили на Украйна успешно работят с FPV дронове и артилерия, унищожавайки вражеската бойна техника. Говорителят подчерта, че стабилизирането на ситуацията в харковското направление означава, че руските войски не могат да напреднат по-нататък.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени