Руснаците задлъжняват с рекордни темпове

През първите десет месеца на 2023 г. общият дълг се е увеличил с 6 трилиона до 34,8 трилиона рубли

Задлъжнялост на гражданите в Русия
Задлъжнялост на гражданите в Русия Източник: ВКонтакте

Руснаците трупат дългове към банките с рекордни темпове - през първите десет месеца на 2023 г. общият дълг се е увеличил с 6 трилиона до 34,8 трилиона рубли, според статистиката на Централната банка, съобщава "Известия". Това е най-голямото увеличение през периода от 2015 г. досега. За сравнение, през януари-октомври 2022 г. общият обем на заемите се е увеличил с 1,7 трилиона рубли, през същия период на 2021 г. - с 4,1 трилиона, а през първите десет месеца на 2020 г. - с 2,2 трилиона рубли.

 

Централната банка отбеляза, че около 60% от увеличението на дълга се дължи на ипотеките, които са подкрепени от преференциални програми. Руснаците също активно теглят необезпечени кредити. Ръстът на емитирането им се оказа шест пъти по-висок в сравнение с 2022 година. Това може да се дължи на слабата динамика от миналата година, когато в условията на несигурност руснаците предпазливо планираха големи покупки, а банките значително затегнаха кредитната политика, посочват от Банката на Русия.

 

Руснаците са могли да вземат необезпечени парични заеми, за да платят първоначална вноска или да направят ремонт на апартамент, купен с ипотека, казва Анна Землянова, главен анализатор в Совкомбанк.

 

Допълнителен фактор за това нарастване на дълговете са и високите инфлационни очаквания - хората се страхуват, че цената на всичко само ще се повишава в бъдеще, затова бързат да купуват стоки на сегашната цена, коментира Дмитрий Грицкевич, мениджър за анализ на банковите и финансовите пазари в PSB.

 

Своя дял за увеличаването на задлъжнялостта има и увеличението на основния лихвен процент до 16%, както и затягането на условията за преференциални ипотечни програми, тъй като руснаците се стремят да получат заем при по-изгодна лихва, добавя Грицкевич.

 

Въпреки увеличаването на кредитната тежест на населението, нейното ниво все още не е критично за стабилността на системата, смята Михаил Полухин, директор на Групата за рейтинги на финансовите институции в ACRA. Така например, в случай на ипотека, банките имат недвижими имоти като обезпечение, които могат да продадат, ако кредитополучателят не се справи със задълженията.

 

Средно през третото тримесечие на 2023 г. съотношението дълг към доход на руснаците достигна 36%, въпреки че през първото тримесечие беше 33%. През последните 10 години показателят е бил на това ниво само веднъж - в края на 2021 г., подчертава Анна Землянова.

 

На фона на високия дълг и прехода на руснаците към спестовен модел на поведение, разходите на домакинствата може да намалеят, което ще доведе до намаляване на икономическия растеж, предупреждава Владимир Чернов, анализатор от Freedom Finance Global.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени