Руснаците започнаха да харчат до половината от доходите си за изплащане на заеми

Броят на одобрените искания за кредит вече е намалял повече от два пъти в сравнение с летния период

Руснаците започнаха да харчат до половината от доходите си за изплащане на заеми
Руснаците започнаха да харчат до половината от доходите си за изплащане на заеми Източник: Flickr

Руснаците са принудени да използват до половината от месечния си доход за погасяване на заеми. За това свидетелстват данните на финансовата борса "Сравни", цитирани от The Moscow Times.

 

За 60% от клиентите на банките тази цифра е близо една трета от доходите. В същото време всеки трети кредитополучател има просрочени задължения по поне един кредит, а 35% от потребителите са прибегнали до микрокредити през последната година.

 

"Максималното ниво на натоварване на дълга, което е икономически безопасно както за кредитополучателя, така и за заемодателя, е 30%", казва Александър Сафонов, професор във Финансовия университет при правителството на Руската федерация.

 

Според него сегашното ниво на дълга носи рискове от увеличаване на неизпълнението на дълга, лични фалити, загуба на имущество и намаляване на личното потребление.

 

Ситуацията оказва влияние и върху пазара на кредитиране. Броят на дадените кредити е намалял повече от половината, особено преди предстоящите празници, казва Сергей Суверов, инвестиционен стратег в Aricapital Management Company и доцент във Финансовия университет при правителството на Руската федерация. 

 

"Банките се интересуват от повторни заеми, но за кредитополучатели с добра кредитна история. Затова финансовите институции ще провеждат рекламни кампании, но те ще бъдат насочени към доста тесен кръг. Предвид хората с опетнена кредитна история, вероятно ще има още повече откази поради риск от непогасяване", допълни той.

 

Броят на одобрените искания за кредит вече е намалял повече от два пъти в сравнение с летния период. Експертите отдават това на въвеждането на ограничения за издаване на кредити на лица с високо ниво на дългово бреме.

 

Средните суми по кредитите също са намалели, което може да се отрази на покупателната активност през следващите месеци. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени