Рязък скок в разходите за отбрана по света - нараснали са със 7 %

Това съобщи днес водещият мозъчен тръст Стокхолмски международен институт за изследване на мира (СИПРИ)

СИПРИ (SIPRI)
СИПРИ (SIPRI) Източник: SIPRI

Глобалните военни разходи са нараснали със 7% до 2,43 трилиона долара през 2023 г. - най-рязкото годишно увеличение от 2009 г. насам, тъй като ситуацията с международните мир и сигурност се влошава, съобщи днес водещият мозъчен тръст Стокхолмски международен институт за изследване на мира (СИПРИ).  Според него САЩ, Китай и Русия са направили най-големи военни разходи миналата година.

 

Нан Тиан, водещ изследовател на програмата на СИПРИ за военни разходи и оръжейна продукция, заяви, че "страните поставят приоритет върху военната сила, но са застрашени от навлизане в спирала на действие и противодействие на фона на все по-нестабилния геополитически пейзаж и обстановка в сигурността".

 

Институтът посочва, че Русия е увеличила разходите си с 24% до приблизително 109 млрд. долара, а Украйна е повишила разходите си с 51% и е получила най-малко 35 млрд. долара военна помощ от други страни.

 

"Тази помощ и собствените военни разходи на Украйна взети заедно са равни на приблизително 91% от руските разходи", отбелязва СИПРИ.

 

На страните членки на НАТО се падат 55% от световните разходи, сочат данните на института. "Последните две години война в Украйна промениха из основи перспективата за сигурност на европейските страни членки на НАТО", каза изследователят от СИПРИ Лоренцо Скарацато.

 

Според него "тази промяна във възприемането на заплахите се отразява в увеличаването на дела от БВП, предназначен за военни разходи, като целта на НАТО от 2% все повече се разглежда като база, а не праг, който трябва да бъда достигнат", допълни той.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени