Рязък спад на промишлените поръчки в Германия през август

Промишленият оборот в Германия през осмия месец на настоящата година се сви с 5,9% спрямо юли

Промишлеността в Германия
Промишлеността в Германия Източник: Twitter

Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия спаднаха през август много по-силно от очакваното след два поредни месеца на солиден растеж, показват данни на немската официална статистика Destatis, които са пореден знак за отслабване на възстановяването на водещата европейска икономика през третото тримесечие на годината.

 

Поръчките за промишлено производствени стоки се свиха през август с цели 7,7% спрямо юли, когато нараснаха с 4,9% и след повишение с 4,6% през юни, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за доста по-скромно понижение с 2,1 на сто.

 

Изключвайки големите поръчки, такива като за самолети, новите индустриални поръчки през август отбелязаха спад с 5,1 на сто спрямо месец по-рано, съобщава БНР. Промишлените поръчки за моторни превозни средства и на части за тях се понижиха с цели 12%, а поръчките в сферата на производството и преработката на метали се свиха с 9,6 на сто, като производителите се оплакват от затруднения при доставката на суровини и материали.

 

Графики на общите нови поръчки, на вътрешните и на чуждестранните поръчки
Графики на общите нови поръчки, на вътрешните и на чуждестранните поръчки Източник: БНР

Силният спад през август беше провокиран в най-голяма степен от понижение с 9,5% на поръчките, идващи от чужбина, но и вътрешните производствени поръчки в Германия се понижиха с 5,2 на сто. Докато новите промишлени поръчки от останалите страни членки на еврозоната се повишиха с 1,6%, новите поръчки от останалия свят (извън еврозоната) се сринаха през август с 15,2 на сто спрямо предходния месец.

 

На годишна база промишлените поръчки в Германия отбелязаха през август растеж с 11,7% спрямо същия месец на 2020 г., но след скок с 24,4% през юли и осреднена прогноза за повишение с 33,7 на сто.

 

Спрямо февруари 2020 г - точно преди коронавирусната пандемия да удари Европа, германските индустриални поръчки се повишиха през август 2021 г. с 8,5%, което все още е сигнал, че промишленият сектор на водещата европейска икономика успя напълно да се възстанови от удара, който понесе през първите месеци на коронавирусната пандемия.

 

Промишленият оборот в Германия през осмия месец на настоящата година се сви с 5,9% спрямо юли, когато нарасна с 1,9 на сто.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени