С изборна победа в Невада демократите запазват контрола си в Сената на САЩ, сочи прогноза

Републиканската партия все още има добри шансове да се сдобие с мнозинство в долната Камара на представителите, тъй като на много места все още се броят бюлетините по частичните избори във вторник

Американският Сенат
Американският Сенат Източник: The Hill

Демократическата партия запазва контрола си във федералния Сенат на САЩ, след като действащият сенатор демократ в Невада Катрин Кортес Масто е преизбрана, сочи прогноза за организацията "Едисън рисърч" въз основа на екзит пол.

 

Според прогнозата Кортес Масто изпреварва с малка разлика републиканския си опонент Адам Лаксолт, бивш главен прокурор на щата, подкрепян от експрезидента Доналд Тръмп.

 

Но Републиканската партия все още има добри шансове да се сдобие с мнозинство в долната Камара на представителите, тъй като на много места все още се броят бюлетините по частичните избори във вторник.    

 

С победата на Масто демократите ще имат половината гласове в 100-местната горна камара на Конгреса, при което вицепрезидентът Камала Харис, която по конституция оглавява заседанията на Сената, може да влияе при изравнен вот.

 

Ако на балотажа в Джорджия на 6 декември сенаторът демократ Рафаел Уорнък, побеждавайки републиканския си съперник Хершъл Уокър, бъде преизбран, тогава Демократическита партия ще има 51 срещу 49 гласа. Така партията ще придобие допълнителен лост за приемането на спорни закони, които се одобряват с обикновено мнозинство, докато в повечето случаи се изисква мнозинство от 60%.

 

Новият състав на американския Сенат ще положи клетва на 3 януари. Очаква се след няколко дни да станат известни резултатите в изборите за членове на 435-местната Камара на представителите, за да се разбере коя партия ще има мнозинство в нея.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени