С нов указ диктаторът Путин призова 150 хиляди руснаци в армията

Указът също така разпорежда да се освободят от военна служба войници, моряци, сержанти и старшини, чиято наборна служба е изтекла

Руски военни
Руски военни Източник: Lenta.ru

Владимир Путин подписа указ за пролетното призоваване на руските граждани на военна служба от 1 април до 15 юли. В указа се посочва, че 150 000 души ще бъдат призовани на военна служба, пише "Украинская правда". Източниците на Verstka твърдят, че руското министерство на отбраната възнамерява да изпрати още 300 000 души на война, което може да доведе до нова мобилизация.
 
Ежегодният пролетен указ за призоваване на около 150 000 наборници в руската армия, подписан от президента Владимир Путин, беше публикуван днес в Москва в съответствие с дългогодишната практика. Документът е публикуван на официалния  портал  за правна информация.

 

Наборниците се призовават всяка година на 1 април да служат 12 месеца. Подобна повиквателна се издава и всяка есен. Министерството на отбраната по-рано даде уверение, че те няма да бъдат изпратени на фронта в Украйна.

 

Съгласно новите правила, които влязоха в сила на 1 януари, гражданите на възраст от 18 до 30 години (с изключение на тези, които са навършили 27 години до края на 2023 г., и тези, които са на 28 или 29 години и са в запаса) ще подлежат на призоваване на наборна военна служба.

 

"Да се извърши от 1 април до 15 юли 2024 г. набор на военна служба на гражданите на Руската федерация на възраст от 18 до 30 години, които не са в резерва и подлежат на наборна служба, в размер на 150 000 души", се казва в постановлението.

 

Указът също така разпорежда да се освободят от военна служба войници, моряци, сержанти и старшини, чиято наборна служба е изтекла. На руското правителство, регионалните власти и наборните комисии се нарежда да осигурят изпълнението на всички необходими мерки. Законът за повишаване на горната граница на наборната възраст на 30 години влезе в сила на 1 януари.


Освен това гражданите, работещи в акредитирани Ай Ти компании, получават отсрочка от наборна военна служба до навършване на 30-годишна възраст.

 

Макар че по принцип наборниците не могат да бъдат законно изпращани да се бият извън Русия, именно наборници бяха изпратени с първата вълна войници, които уж трябваше да превземат Киев за три дни. След като Путин тогава изпрати тези млади мъжи като пушечно месо да умрат заради имперските му болни интереси, Кремъл се оправда, че били изпратени погрешка.

 

През септември Путин подписа указ за призоваване на 130 000 души за есенната кампания, а миналата пролет Русия планираше да свика 147 000 души.

Възрастовите граници на наборната служба в Русия бяха променени през 2023 г. по предложение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

 

Като част от военната реформа Държавната дума узакони и електронните призовки и забрани на "подлежащите на наборна военна служба граждани" да напускат Русия от момента на получаване на призовката до явяването им в служба за наборна военна служба.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени