С рашистите е свършено - Байдън обяви изпращането в Украйна на над 700 танка и хиляда БМП-та

Новият пакет военна помощ ще бъде на стойност $500 млн.

Володимир Зеленски и Джо Байдън
Володимир Зеленски и Джо Байдън Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Украйна ще получи нов пакет военна помощ на стойност 500 милиона долара. Тя ще бъде обявена във вторник, 21 февруари. Американският лидер направи такова изявление на брифинг с украинския президент Зеленски.

 

"Пакетът, обявен днес, включва боеприпаси за HIMARS и гаубици, повече Javelin, противотанкови системи, системи за въздушно наблюдение за защита на украинския народ от бомбардировки", каза Байдън.

 

Освен това президентът на САЩ изброи и останалите оръжия, който сражаващата се с рашистката агресия Украйна ще получи:

  • повече от 700 танка;
  • хиляди бронирани превозни средства;
  • хиляда артилерийски системи;
  • повече от 2 милиона артилерийски снаряда и др.
САЩ-Украйна
САЩ-Украйна Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

В същото време американският лидер подчерта, че войната в Украйна се е превърнала в най-големия сухопътен въоръжен конфликт в Европа през последните три четвърти век, но няма съмнение, че украинците ще продължат да печелят победи на бойното поле.

 

"Това е най-голямата сухопътна война в Европа от три четвърти век. И вие сте успели в него, противно на всички очаквания, освен на вашите собствени. И съм сигурен, че ще продължите да печелите", каза американският президент.

 

Според Байдън голямо предизвикателство за американската администрация е било изграждането на международна коалиция в подкрепа на Украйна.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени