Съд в Германия блокира шпионирането на крайнодясната "Алтернатива за Германия"

Съпредседателят на "Алтернатива за Германия" Йорг Мойтен приветства временното спиране от съда като "голяма победа за нас" и се подигра на германските тайни служби "за провала да го запазят тайна"

Йорг Мойтен
Йорг Мойтен Източник: Heidelberg24

Германски съд разпореди временно спиране на плановете на контраразузнавателната служба на страната да шпионира крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) заради заплаха за демокрацията, съобщава "Франс прес".

Административният съд в Кьолн постанови, че Федералната служба за защита на конституцията (BfV) трябва първо да изчака резултата от правна жалба, подадена от AfD. Германските медии съобщиха по-рано тази седмица, че контраразузнаването е решило да класифицира антиислямската и антиимигрантска "Алтернатива за Германия" като "заподозрян случай" на десен екстремизъм.  Определението ще позволи на агентите на BfV да наблюдават партията, но решението не беше съобщено официално. AfD оспорва класификацията в съда, който определи, че BfV "не е положила достатъчно грижа", за да предотврати изтичането на информация в медиите, докато делото е в ход. Публичността, дадена на планираното наблюдение, се намеси "по неприемлив начин" в конституционно закрепеното право на AfD "на равни възможности между политическите партии" през ключова изборна година, посочи съдът.

 

Съпредседателят на AfD Йорг Мойтен приветства временното спиране от съда като "голяма победа за нас" и се подигра на германските тайни служби "за провала да го запазят тайна". AfD разкритикува остро разследванията на BfV срещу партията като политически мотивирани, имащи за цел да подкопаят шансовете ѝ на изборите. Германия провежда парламентарни избори на 26 септември, първите от над 15 години, на които няма да участва канцлерът Ангела Меркел. Германците също така ще се отправят към урните в регионални избори тази година, включително изборите на 14 март в провинциите Баден-Вюртемберг и Рейнланд-Пфалц. Решението на BfV да определи AfD за "заподозрян случай" е след двугодишно разследване на връзките на партията с екстремисти, включително около 1000 страници с доказателства. Този ход би позволил на агентите на контраразузнаването да следят партията, подслушват нейните комуникации и вероятно да използват информатори под прикритие. Депутатите на AfD, както и кандидатите, участващи в тазгодишните национални и регионални избори, ще бъдат изключени от наблюдението.

 

Основана през 2013 г., партията "Алтернатива за Германия" започна като противник на Европейския съюз, преди да се възползва от обществения гняв от решението на Меркел от 2015 г. да допусне вълна от мигранти и бежанци. Тя взе близо 13 процента от гласовете на парламентарните избори през 2017 г., което ѝ позволи да влезе в националния парламент, където се превърна в най-голямата опозиционна партия. Ала с избледняването на притесненията относно притока от мигранти и пандемията от коронавируса в Германия, AfD изпадна от светлината на прожекторите и регистрира спад на популярността.

 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени