Съдът на ООН реши: Ратко Младич остава зад решетките доживот

Сребреница остава единственият случай на геноцид в Европа след Втората световна война, признат от две международни съдилища

Ген. Ратко Младич
Ген. Ратко Младич Източник: Pixabay

Бившият командир на босненските сърби ген. Ратко Младич ще остане завинаги зад решетките. Съдът на ООН отхвърли жалбата му срещу доживотната присъда. Това е окончателното решение по последното босненско дело за геноцид пред Съда на ООН за бивша Югославия.

 

78-годишният Младич, наричан още Касапина от Балканите, командваше сръбските сили по време на босненската война от 1992 до 1995 г. Той беше осъден през 2017 г. по обвинения в геноцид, престъпления срещу човечествотo и военни престъпления, включително тероризиране на цивилното население на босненската столица Сараево по време на 43-месечна обсада и убийството на повече от 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница през 1995 г. Адвокатите му обаче обжалваха присъдата и така се стигна до окончателно решение на втора инстанция на 8 юни 2021 г.

 

Сребреница остава единственият случай на геноцид в Европа след Втората световна война, признат от две международни съдилища.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени