Съединените щати изпратиха още една група ядрени бомбардировачи в Европа

Първите B-52 кацнаха в британската въздушна база във Феърфорд на 20 май, според прессъобщение на ВВС на САЩ в Европа

Стратегически бомбардировач B-52
Стратегически бомбардировач B-52 Източник: Wikipedia

Съединените щати изпратиха още една група стратегически бомбардировачи B-52 в Обединеното кралство, съобщи на брифинг говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър от ВВС на САЩ, цитиран от сп. Air&Space Forces.
 
Той отбеляза, че оперативната група за бомбардировачи "ще осигури многобройни способности за обучение и операции заедно със съюзниците на НАТО и регионалните партньори". Машините могат да носят ядрено оръжие.

 

Самолетите са излетели от базата на ВВС на САЩ в Майнът (Северна Дакота). Първите B-52 кацнаха в британската въздушна база във Феърфорд на 20 май, според прессъобщение на ВВС на САЩ в Европа (USAFE). Общо четири бомбардировача от Майнът се планира да бъдат включени в оперативната група, каза Райдър.

 

Това е третата американска бомбардировъчна група, разположена в Европа тази година. B-1 бяха изпратени в Швеция през февруари и в Испания през март.

Още от "Светът"

Катастрофира кола от кортежа на президент с българско потекло, има загинал

Нейните баба и дядо ашкенази по бащина линия са емигрирали от Литва в Мексико Сити през 20-те години на миналия век, докато баба и дядо й по майчина линия са емигрaнти от Пловдив

Прочетете повече прочетете повече

Европейската народна партия заяви, че ще приеме унгарската партия ТИСА като част от групата си в Европейския парламент

Партията на Орбан ФИДЕС също беше част от ЕНП, но през 2021 г. пътищата на двете формации се разделиха във връзка с разногласия за състоянието на демокрацията в Унгария

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени