Съединените щати не позволиха на Украйна да удари руски летища с ракети ATACMS по време на настъплението в Курска област

Великобритания също отказа да позволи на Украйна да използва ракети с голям обсег Storm Shadow по време на нахлуването в района на Курск

Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS
Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS Източник: Колаж/Zonanews

Съединените щати отказаха да позволят на Украйна да използва ракети ATACMS с голям обсег за нанасяне на удари по руска територия по време на нахлуването в Курска област, казаха няколко осведомени източника пред CNN.

 

Според тях позицията на Вашингтон не е свързана с риска от ескалация на конфликта, а с факта, че САЩ имат ограничени запаси от ракети, които могат да предоставят на Киев. В тази връзка американските официални лица смятат, че предоставените оръжия се използват по-добре за нанасяне на удари по цели в окупирания от Русия Крим.

 

Както написа The Washington Post по-рано, след нахлуването в Курска област на 6 август Киев поиска от Вашингтон да му позволи да използва ракети ATACMS за нанасяне на удари по летища в Русия, които използва за отблъскване на атака на въоръжените сили на Украйна. Вашингтон обаче отказа да направи това.

 

Великобритания също отказа да позволи на Украйна да използва ракети с голям обсег Storm Shadow по време на нахлуването в района на Курск, пише The Telegraph. Въпреки това, според The Times, британските министри "зад кулисите" са започнали да убеждават съюзниците да позволят на Киев да използва крилати ракети по свое усмотрение. В същото време съюзниците се опасяват, че това ще доведе до ескалация, отбелязва The Times.

 

По-рано САЩ се съгласиха да нанасят удари по военни обекти в Русия с помощта на ATACMS, но ограничиха радиуса на тяхното използване до 100 км от границата, което не позволява на Киев да удря руски летища. Пентагонът поясни, че въоръжените сили на Украйна могат да нанасят удари от американско оръжие "там, където пристигат руски войски, опитвайки се да окупират украинска територия".

 

На този фон диктаторът Владимир Путин заяви, че ударите на Киев със западни оръжия по руска територия са "близки до агресия". Според него западните страни доставят оръжие на Киев и казват, че не контролират нищо от разстояние. "И също така можем да кажем, че сме доставили нещо на някого, а след това нищо не контролираме", предупреди Путин.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени