Съкрушително поражение за руските танкови сили край Авдеевка

Въоръжените сили на Украйна се справиха с едно от най-големите танкови нападения на Руската федерация в цялата война

Унищожен руски танк
Унищожен руски танк Източник: Telegram

Русия извърши една от най-големите танкови атаки в историята на войната край Авдеевка, но въоръжените сили на Украйна не само успешно я отблъснаха, но и нанесоха съкрушително поражение на врага - руснаците загубиха една трета от танковете си, пише Forbes.

 

Така Русия атакува с помощта на 36 танка и 12 бойни машини на пехотата по пътя от окупираното село Тоненке към село Уманское. Украинската 25-а бригада е забелязала конвой от 48 автомобила и го е ударила мощно. Както отбеляза анализаторът на OSINT Кригсфоршер, унищожени са 12 танка и осем бойни машини на пехотата.

 

 

"Как 25-а бригада унищожи тази рекордно голяма руска танкова колона не е напълно ясно от визуалните доказателства за последиците от битката. Но не е трудно да се отгатне. Стандартната тактика на отбраната на украинските войски е да се използват дронове за откриване на руска щурмова група и разгромяването й с точен артилерийски обстрел", пише вестникът.

 

Унищожен руски танк
Унищожен руски танк Източник: Telegram

Подобна мащабна атака от страна на Руската федерация подчертава две противоречиви тенденции. По-специално, ако няколко седмици преди съботния щурм руските полкове и бригади разполагаха предимно пешеходна пехота за настъпление западно от Авдеевка, то през последните дни всичко се промени и противникът възобнови използването на бронирани машини в тази посока.

 

"Това че украинците биха могли да победят такава голяма и добре въоръжена руска сила, е показателно за различна тенденция. Въпреки трудностите с недостига на ключови боеприпаси, украинските бригади все още са способни да установят твърда отбрана - често с комбинация от мини, артилерия, противотанкови ракети и дронове. Подобна тактика е генерирана от недостига на боеприпаси, което е накарало Украйна масово да разшири производството на FPV дронове. Ако по-рано украинска артилерийска батарея можеше да изстреля 10 снаряда, за да победи руска щурмова група, сега тя изстрелва само пет снаряда - и се координира с най-близките оператори на FPV, за да довърши руснаците", отбелязва изданието.

 

"Очаквайте тези тактики да продължат да оформят бойното поле, дори когато в Украйна пристигнат нови боеприпаси. През следващите седмици и месеци украинците вероятно ще продължат да се защитават срещу руските щурмови групи, като най-вече координират своите гаубици и дронове. Едва сега може да има повече артилерия, отколкото през последните месеци", пише Forbes.

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени