Съкрушително поражение за руските танкови сили край Авдеевка

Въоръжените сили на Украйна се справиха с едно от най-големите танкови нападения на Руската федерация в цялата война

Унищожен руски танк
Унищожен руски танк Източник: Telegram

Русия извърши една от най-големите танкови атаки в историята на войната край Авдеевка, но въоръжените сили на Украйна не само успешно я отблъснаха, но и нанесоха съкрушително поражение на врага - руснаците загубиха една трета от танковете си, пише Forbes.

 

Така Русия атакува с помощта на 36 танка и 12 бойни машини на пехотата по пътя от окупираното село Тоненке към село Уманское. Украинската 25-а бригада е забелязала конвой от 48 автомобила и го е ударила мощно. Както отбеляза анализаторът на OSINT Кригсфоршер, унищожени са 12 танка и осем бойни машини на пехотата.

 

 

"Как 25-а бригада унищожи тази рекордно голяма руска танкова колона не е напълно ясно от визуалните доказателства за последиците от битката. Но не е трудно да се отгатне. Стандартната тактика на отбраната на украинските войски е да се използват дронове за откриване на руска щурмова група и разгромяването й с точен артилерийски обстрел", пише вестникът.

 

Унищожен руски танк
Унищожен руски танк Източник: Telegram

Подобна мащабна атака от страна на Руската федерация подчертава две противоречиви тенденции. По-специално, ако няколко седмици преди съботния щурм руските полкове и бригади разполагаха предимно пешеходна пехота за настъпление западно от Авдеевка, то през последните дни всичко се промени и противникът възобнови използването на бронирани машини в тази посока.

 

"Това че украинците биха могли да победят такава голяма и добре въоръжена руска сила, е показателно за различна тенденция. Въпреки трудностите с недостига на ключови боеприпаси, украинските бригади все още са способни да установят твърда отбрана - често с комбинация от мини, артилерия, противотанкови ракети и дронове. Подобна тактика е генерирана от недостига на боеприпаси, което е накарало Украйна масово да разшири производството на FPV дронове. Ако по-рано украинска артилерийска батарея можеше да изстреля 10 снаряда, за да победи руска щурмова група, сега тя изстрелва само пет снаряда - и се координира с най-близките оператори на FPV, за да довърши руснаците", отбелязва изданието.

 

"Очаквайте тези тактики да продължат да оформят бойното поле, дори когато в Украйна пристигнат нови боеприпаси. През следващите седмици и месеци украинците вероятно ще продължат да се защитават срещу руските щурмови групи, като най-вече координират своите гаубици и дронове. Едва сега може да има повече артилерия, отколкото през последните месеци", пише Forbes.

Още от "Светът"

Тревожно: Москва опитва да вкара проруски имена в евролистите в цяла Европа

Стотици хиляди евро от Русия са отишли в ръцете на политици от Германия, Франция, Полша, Белгия, Нидерландия и Унгария, които настояват да не се изпраща оръжие на Украйна като най-добрия начин за бързо приключване на войната

Прочетете повече прочетете повече

Великобритания подготви два военни кораба за Украйна

Британското министерство на отбраната заяви, че миночистачите, които в Украйна ще се наричат ​​"Чернигов" и "Черкаси", "ще представляват критична способност за Украйна в бъдещата й защита на нейната брегова линия"

Прочетете повече прочетете повече

Европейският парламент прие предложението на Андрей Новаков камионите да се обработват за 60 секунди на границите

Резолюцията идва като мярка за премахване на километричните опашки по границите след многократни призиви и инициативи за намиране на трайно решение на проблема и осигуряване на достойни условия за труд на шофьорите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени