Съкрушително поражение за руските танкови сили край Авдеевка

Въоръжените сили на Украйна се справиха с едно от най-големите танкови нападения на Руската федерация в цялата война

Унищожен руски танк
Унищожен руски танк Източник: Telegram

Русия извърши една от най-големите танкови атаки в историята на войната край Авдеевка, но въоръжените сили на Украйна не само успешно я отблъснаха, но и нанесоха съкрушително поражение на врага - руснаците загубиха една трета от танковете си, пише Forbes.

 

Така Русия атакува с помощта на 36 танка и 12 бойни машини на пехотата по пътя от окупираното село Тоненке към село Уманское. Украинската 25-а бригада е забелязала конвой от 48 автомобила и го е ударила мощно. Както отбеляза анализаторът на OSINT Кригсфоршер, унищожени са 12 танка и осем бойни машини на пехотата.

 

 

"Как 25-а бригада унищожи тази рекордно голяма руска танкова колона не е напълно ясно от визуалните доказателства за последиците от битката. Но не е трудно да се отгатне. Стандартната тактика на отбраната на украинските войски е да се използват дронове за откриване на руска щурмова група и разгромяването й с точен артилерийски обстрел", пише вестникът.

 

Унищожен руски танк
Унищожен руски танк Източник: Telegram

Подобна мащабна атака от страна на Руската федерация подчертава две противоречиви тенденции. По-специално, ако няколко седмици преди съботния щурм руските полкове и бригади разполагаха предимно пешеходна пехота за настъпление западно от Авдеевка, то през последните дни всичко се промени и противникът възобнови използването на бронирани машини в тази посока.

 

"Това че украинците биха могли да победят такава голяма и добре въоръжена руска сила, е показателно за различна тенденция. Въпреки трудностите с недостига на ключови боеприпаси, украинските бригади все още са способни да установят твърда отбрана - често с комбинация от мини, артилерия, противотанкови ракети и дронове. Подобна тактика е генерирана от недостига на боеприпаси, което е накарало Украйна масово да разшири производството на FPV дронове. Ако по-рано украинска артилерийска батарея можеше да изстреля 10 снаряда, за да победи руска щурмова група, сега тя изстрелва само пет снаряда - и се координира с най-близките оператори на FPV, за да довърши руснаците", отбелязва изданието.

 

"Очаквайте тези тактики да продължат да оформят бойното поле, дори когато в Украйна пристигнат нови боеприпаси. През следващите седмици и месеци украинците вероятно ще продължат да се защитават срещу руските щурмови групи, като най-вече координират своите гаубици и дронове. Едва сега може да има повече артилерия, отколкото през последните месеци", пише Forbes.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени