Съливан: Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя Украйна или ще пренебрегне уроците, които сме научили от историята, и ще остави Путин да надделее!Толкова е просто!

Новият пакет предлага допълнителни $61 милиарда долара за Украйна, главно за закупуване на оръжия от САЩ, както и $14,3 милиарда за Израел, което включва 10,6 милиарда долара за оръжия

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан
Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

"Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя борбата за свобода в Украйна като част от коалицията от 50 държави, която президентът Байдън изгради, или ще пренебрегне уроците, които сме научили от историята, и ще остави Путин да надделее", каза в понеделник съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. "Толкова е просто. Това е категоричният избор и се надяваме, че Конгресът ще направи правилния избор", добави той.

 

Днес президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се обърне към американските сенатори с видео по време на секретен брифинг, докато администрацията на Байдън настоява Конгреса да одобри искането на Белия дом на стойност близо $106 милиарда за подкрепа на Украйна, Израел и други нужди за сигурност. Това съобщи Асошиетед прес.

 

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър анонсира изявата на Зеленски, след като администрацията в понеделник изпрати спешно предупреждение за необходимостта от одобряване на военната и икономическа помощ за Украйна, като каза, че военните усилия на Киев да се защити от инвазията на Русия може да спрат без нея.

 

Шумър каза, че администрацията е поканила Зеленски да се обърне към сенаторите, за да "могат да чуят директно от него какво точно е заложено на карта", пише The Hill. Те също така ще изслушат министъра на отбраната, държавния секретар и други висши служители по националната сигурност.

 

В писмо до лидерите на Камарата на представителите и Сената директорът на Службата за управление и бюджет Шаланда Йънг предупреди, че САЩ ще изчерпят финансирането си за изпращане на оръжия и помощ на Украйна до края на годината, заявявайки, че това ще "удари" Украйна на бойното поле. Тя добави, че САЩ вече са изчерпали парите, които са използвали, за да подкрепят икономиката на Украйна, и "ако икономиката на Украйна се срине, те няма да могат да продължат да се бият". "Ние сме без пари – и почти без време", написа тя.

 

Президентът Джо Байдън поиска пакет от помощ на стойност близо $106 милиарда за Украйна, Израел и други нужди за сигурност, но се сблъска с труден прием на Капитолийския хълм. Налице е нарастващ скептицизъм на Републиканската партия относно мащаба на помощта за Украйна и дори републиканците, подкрепящи финансирането, настояват за промени в политиката на границата между САЩ и Мексико, за да се спре потокът от мигранти като условие за помощта.

 

Конгресът вече отпусна $111 милиарда за подпомагане на Украйна, включително $67 милиарда за финансиране на военни поръчки, $27 милиарда за икономическа и гражданска помощ и $10 милиарда за хуманитарна помощ. Йънг пише, че всичко, с изключение на около 3% от военното финансиране, е било изчерпано до средата на ноември.

 

Новият пакет предлага допълнителни $61 милиарда за Украйна, главно за закупуване на оръжия от САЩ, $14,3 милиарда за Израел, което включва $10,6 милиарда за оръжия. Има и близо $14 милиарда за сигурност на границите, заедно с помощта за Азиатско-тихоокеанския регион и по други разпоредби за национална сигурност на САЩ.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени