Санкциите на американския Сенат за Турски поток и Северен поток-2 влязоха в сила

Сенатът, също както и Палатата на представителите на американския Конгрес, преодоля ветото на президента Тръмп и гласува законопроекта за военния бюджет за финансовата 2021 г., който предвижда санкции против руските газопроводи

Това стана след като доминирания от републиканците орган преодоля ветото на президента Доналд Тръмп върху бюджета за военни разходи за финансовата 2021 г. Безпрецедентно беше гласуването на доминирания от републиканците Сенат, които с над две трети (81 срещу 13 гласа) отхвърлиха ветото на президентаи гласуваха бюджет в размер на 740 милиарда долара въпреки "възраженията на президента". След като Камарата на представителите, контролирана от демократите също преодоля ветото в понеделник, то текстът вече е окончателно приет. Заседанието в Сената се състоя необичайно в деня на Нова година.

Цялата процедура се наблюдаваше с особен интерес обаче именно заради вкараните в този закон санкции за газопроводите с руско участие. Всичко това се случваше и на фона на продължаващото строителство на "Северен поток-2". Само преди дни бе приключено изграждането и пологането на тръби в немския участък. Германия и Русия отказват да се съобразят с американския натиск за спирането на строителството и продължават работа.
Това е шестият път за последните 20 години, когато американския Конгрес успява д апреодолее президентско вето. Последният път това се е случило при президента Обама, когато той наложи вето на законопроект, който позволяваше на семействата на загинали при терористичните актове на 11 септимври 2001 г. да завеждат съдебни искове срещу Саудитска Арабия.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени