Санкциите не позволяват на Русия да ремонтира поразените от Украйна рафинерии

Цената на безпилотните самолети е десетки, ако не и стотици пъти по-ниска от цената на отстраняването на щетите, което е важно във войната на изтощение

Горяща руска нефтена рафинерия
Горяща руска нефтена рафинерия Източник: Telegram

Украинската стратегия за атаки срещу руските петролни рафинерии дава плодове. Въоръжените сили на Украйна не само успяха да извадят от строя 14% от руските мощности за преработка на петрол, но също така създаде дългосрочни проблеми. Във всичките 40 най-големи руски рафинерии е инсталирано западно оборудване. Сега се оказва, че ремонтът или подмяната му под санкции не е лесно, ако не е и напълно невъзможно.

 

Украинските удари с дронове, които поразиха повече от десет руски рафинерии тази година, създадоха проблеми за руския нефтопреработвателен сектор, казали най-малко 10 негови представители пред Ройтерс. Според тях във всяка рафинерия има западно оборудване, което е продадено и инсталирано от американската UOP (дъщерно дружество на Honeywell International) и швейцарската ABB. Техни специалисти са участвали и в поддръжката му. И двете компании спряха да работят в Русия, след като Владимир Путин започна война срещу Украйна през февруари 2022 г.

 

Като пример за възникналите проблеми пет източника на Ройтерс дават повредата на оборудването в Нижгородската рафинерия (НОРСИ) на "Лукойл" през януари тази година. Общо в периода декември-януари авариите в НОРСИ, четвъртата по големина рафинерия в Русия, са възникнали в три блока, поради което през първите десет дни на януари заводът е произвел само 60 000 тона автомобилен бензин, или около 44% от производителността на съществуващите бензинови процеси.

 

Докато работата на два апарата била частично възстановена до втората половина на януари, първият каталитичен крекинг (КК-1) все още не работи и не се знае кога ще бъде ремонтиран, разказват източниците на Ройтерс. Само специалистите на UOP могат да направят това. Инженерите на "Лукойл" са се опитали да намерят резервни части, които да заменят повредените, но не са успели, казал човек, близък до руската компания. KK-1 позволява на НОРСИ да произвежда около 25% от целия си автомобилен бензин, или около 1,2 милиона тона годишно.

 

Проблемът се усложни, след като НОРСИ беше атакувана през февруари от украински дронове, които успяха да повредят друго оборудване, казват източниците на Ройтерс. От компанията Honeywell са заявили, че от февруари 2022 г. не са предоставяли никакви продукти или услуги нито на НОРСИ, нито на рафинерията "Славянск ЕКО", която се запали в резултат на удар с дрон на 18 март. Освен това Honeywell с всички сили "се опитва да предотврати попадането на своя продукция в Русия чрез трети страни".

 

В резултат на атаки с дронове през първото тримесечие около 14% от мощностите за рафиниране на петрол в Русия са били блокирани, показват оценките на Ройтерс. Първоначално Украйна атакува петролни хранилища - например миналото лято дронове удариха съоръжения в Белгород и Воронеж. Но сега тя започна съзнателно да се насочва към рафинериите, тъй като сега ще бъде трудно за Русия да замени инсталираното в тях западно оборудване, казва Ноа Силвиа, анализатор в британския Кралски обединен институт за отбранителни изследвания (Royal United Services Institute - RUSI).

 

"Виждаме, че Украйна е променила тактиката си и сега се опитва да лиши руската военна машина от приходи", казва Хелима Крофт, директор за стратегията световните суровинни пазари в RBC Capital Markets, цитирана от CNN. "Износът на енергийни ресурси, суров петрол, газ и преработени продукти е това, което осигурява доходи на руската икономика, което ѝ позволява да продължи да води война", добавя тя.

 

Според два източника на Ройтерс "Лукойл" се е обърнал към две китайски компании с молба за ремонт на KK-1 в НОРСИ. "Китай разполага с технологията, от която се нуждаем", казал един от източниците. "Но много често това ще означава скъпа подмяна на цялата инсталация вместо нормален, евтин, редовен ремонт".

 

Цената на безпилотните самолети е десетки, ако не и стотици пъти по-ниска от цената на отстраняването на щетите, което е важно във войната на изтощение, написа през март руският енергиен експерт Сергей Вакуленко, научен сътрудник в Берлинския център Карнеги за изучаване на Русия и Евразия.

 

"Ако потокът от дронове се съхрани, руската противовъздушна отбрана не повиши ефективността си и не бъдат намерени други методи за защита, Украйна ще е в състояние да намалява производствените обеми в руските рафинерии по-бързо, отколкото руските петролни компании ще могат да ги възстановят", подчерта той.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени