Съпрезидентът на Босна и Херцеговина нарече руския посланик в Сараево "мръсен агитатор"

Според босненските медии напрежението е нараснало до такава степен, че Бечирович е забранил Калабухов да присъства на приема за националния празник на страната - Деня на независимостта на 1 март

Денис Бечирович
Денис Бечирович Източник: Wikipedia

Членът на колективното председателство (президентството) на Босна и Херцеговина Денис Бечирович влезе в остра полемика с руския посланик в страната Игор Калабухов заради отношението му към войната в Украйна и го нарече "мръсен агигатор" (prljavi propagandista), съобщи БТА с позоваване на хърватската агенция Хина.

 

Според босненските медии напрежението е нараснало до такава степен, че Бечирович е забранил Калабухов да присъства на приема за националния празник на страната - Деня на независимостта на 1 март.

 

Бечирович е най-високопоставеният служител на Босна и Херцеговина, който ясно осъди Русия в изявлението си по повод първата годишнина от войната в Украйна. Той подчерта, че Русия е държава агресор и че Босна и Херцеговина силно подкрепя и съчувства на Украйна и нейния народ в борбата им за свобода.

 

"Осъждам агресията на Русия срещу Украйна. Хората в Босна и Херцеговина знаят много добре какво носят агресията и войната и колко важен е мирът. Искам да окажа открита подкрепа на президента на Украйна Володимир Зеленски и на народа на суверенна и независима Украйна в тези трудни за страната им времена", заяви Бечирович в писмено изявление по повод вчерашната годишнина.

 

Калабухов веднага реагира на това, оспорвайки правото на член на председателството на Босна и Херцеговина да говори от името на държавата, още повече от името на всички босненци, тъй като статутът му не го позволявал. Руският дипломат първо се опита да уязви Бечирович, като каза, че още е млад и ще помъдрее, а после го клъвна, че е заел поста не защото са гласували за него, а защото избирателите са гласували против друг кандидат.

 

Посланикът посочва в изявлението си, че анализът на Бечирович на ситуацията в Украйна и на "причините, довели до принудителната, но справедлива реакция на Русия" би могло да бъде "по-задълбочен, по-обективен и в крайна сметка по-човечен". Руският посланик твърди още, че Бечирович е "млад политик", който един ден, когато стане по-зрял, ще се срамува от това, което казва днес.

 

В отговор на изявлението на посланика Бечирович заяви днес, че би бил много притеснен, ако руският посланик го похвали или го пропусне от списъка на онези, които трябва да бъдат очернени от Москва заради отношенията им с Украйна.

 

"Последователите на режима на Путин използват мръсна пропаганда, за да се опитват непрекъснато да дискредитират лидерите на Украйна, Европейския съюз, Съединените американски щати, както и всички други лидери на демократичните държави в света. Горд съм да подчертая, че съм с всички онези, които осъждат руската агресия, и че не съм част от малка група диктатори и автократи, които подкрепят и възхваляват режима на Путин", написа Бечирович.

 

"Възгледите на огромното мнозинство от жителите на Босна и Херцеговина и моите възгледи са кристално ясни: ние сме на страната на свободния и непокорен народ на Украйна и на смелия украински президент Володимир Зеленски. Ние, жителите на Босна и Херцеговина, много добре знаем какво е агресия срещу независима и суверенна държава и затова категорично подкрепяме всички, които се борят за свобода и мир", посочи още той.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени