Сърбия прехвърля военна техника към граничните райони с Косово

Сръбски демонстранти блокираха основни пътища в Северно Косово в събота след ареста на бивш сръбски полицай

Сърбия прехвърля военна техника към границата с Косово
Сърбия прехвърля военна техника към границата с Косово Източник: Скрийншот видео кадър

Обстановката в Северно Косово продължава да се нажежава. В различни Телеграм канали изтече видео, което показва как Белград прехвърля военна техника към граничните райони с Косово. Според съобщения в местните медии Нишкият корпус, заедно с 63-та въздушнодесантна бригада, е пристигнал в граничната Рашка - само на седем километра от демаркационната линия. Има информация и за 5 хиляди жандармеристи, които също са в повишена готовност.

 

По-рано сръбските медии разпространиха информацията, че Белград готви спешна молба за разполагане на 1000 души от силите на КФОР в Косово и Метохия в рамките на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. В неделя вечерта президентът на Сърбия Александър Вучич се обяви за деескалация, като в същото време настоя за освобождаване на арестуваните сърби в Северно Косово.

 

 

След заседание на сръбския национален съвет за сигурност Вучич каза, че косовските сърби не трябва да предприемат насилствени действия срещу силите на НАТО и членове на мисията на Европейския съюз в Косово. Днес в Прищна пристига специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар. Той ще разговаря с косовския премиер Албин Курти.

 

"Никой при никакви обстоятелства не трябва да бъде замесен в нападения (...) срещу ЕУЛЕКС и КейФОР", каза сръбският президент пред Ройтерс. Той отказа да даде подробности за решенията, взети на националния съвет за сигурност. На въпрос дали Белград ще се стреми към деескалация на ситуацията в Северно Косово, той отговори: "Абсолютно".

 

Сръбски демонстранти блокираха основни пътища в Северно Косово в събота след ареста на бивш сръбски полицай. По-късно косовската полиция беше подложена на обстрел на няколко места, а зашеметяваща граната беше хвърлена срещу автомобил, принадлежащ на мисията на ЕС в Косово. Няма съобщения за пострадали.

 

След увеличаването на напрежението ЕС, САЩ и НАТО призоваха всички страни към сдържаност и поискаха вдигането на издигнатите барикади. Вучич обвини властите в Прищина и конкретно косовския премиер Албин Курти в провокиране на напрежение чрез "безбройни едностранни действия".

 

"Когато човек си помисли, че сме решили нещо, друг проблем се появява", каза сръбският президент. Той настоя за освобождаването на арестуваните сърби и за изтегляне на косовската полиция от северната част на страната в съответствие с постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение, което изисква съгласието на сръбските кметове в района.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени