Сърбия с най-голямо руско влияние

Това сочи проучването на авторитетната международна неправителствена организация със седалище в Братислава GLOBSEC

Александър Вучич и Владимир Путин
Александър Вучич и Владимир Путин Източник: Photos.rg.ru

Изследването е базирано върху пет ключови показателя по скалата от 0 до 100, по която се оценява влиянието на Русия и Китай в България, Черна гора, Чехия, Унгария, Румъния, РС Македония, Словакия и Сърбия. Петте показателя включват общественото мнение, политическата среда, публичния сектор, медийно-информационния сектор, гражданската и академичната общност.


По четири от пет показателя в Сърбия е регистрирано най-високо руско влияние. Това влияние е особено силно що се отнася до първите два фактора – обществено мнение и политическа среда.

 

Най-слабо е руското влияние в Чехия и Румъния, където то е оценено на 29 точки. След тях са Словакия с 32, РС Македония с 40, България с 42, съобщава БГНЕС.


В Унгария и Черна гора руското влияние се оценява на 44 пункта. Изследването е продължило две години и се осъществява с подкрепата на Държавния департамент на САЩ.


Едни от ключовите фактори за влиянието в тези държави са "общественото мнение, панславизмът, езиковата близост, преплитането на историческите и културни връзки, които влияят най-много в Сърбия, България, Черна гора и Словакия".

 

В изследването се посочва, че „в четири от осемте страни православната църква много често се превръща в разпространител на проруските позиции“.

 

В Унгария, Черна гора и РСМ като сериозен фактор за влияние се посочват и антилибералните позиции и клеветническата кампания срещу тях, която се води от защитниците на така наречените традиционни ценности. 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени