Сърбия се отказа от руските изтребители и реши да купи френски "Rafale"

Санкциите, наложени след началото на войната с Украйна, обаче направиха невъзможно дори поддържането на съществуващите МиГ-29

Самолет Rafale (Рафал)
Самолет Rafale (Рафал) Източник: Wikipedia

Сърбия изоставя руските изтребители, които купува още от съветско време, и преминава към френски. Според президента Александър Вучич Белград ще закупи общо 12 многоцелеви изтребителя "Rafale" от Франция.

 

Вучич посети Париж в понеделник, където се срещна с френския си колега Еманюел Макрон, както и с представители на френското министерство на отбраната и представители на Dassault Aviation, която произвежда изтребители "Rafale", пише Асошиейтед прес.

 

Според сръбския президент той е имал разговор с Макрон, по време на който са "постигнали конкретни споразумения за закупуването на изтребители "Rafale". Вучич добави, че договорите за изтребители ще бъдат подписани през следващите два месеца в присъствието на Макрон, а също така подчерта, че закупуването на тези военни самолети значително ще разшири военното и друго сътрудничество между Белград и Париж.

 

Финансови подробности за потенциалната сделка не се съобщават, но проправителствените сръбски медии я оценяват на около 3 милиарда евро. Придобиването на изтребители "Рафал" ще позволи на Сърбия да модернизира военновъздушните си сили, които се състоят главно от самолети МиГ-29 съветско производство, както и от по-стари югославски бойни самолети.

 

В края на 2021 г. Сърбия разгледа възможността за продължаване на закупуването на руски бойни самолети. Санкциите, наложени след началото на войната с Украйна, обаче направиха невъзможно дори поддържането на съществуващите МиГ-29.

 

"Почти нищо, свързано с военни необходимости, не може да бъде внесено от Русия", оплака се тогава Вучич и добави, че въпреки трудностите с руските доставки, Сърбия планира да продължи да модернизира въоръжените си сили.

 

Според изявление на сръбското министерство на отбраната днес, въоръжените сили на страната, както и повечето от нейните граждани, "приветстваха новината", че Вучич е постигнал споразумение с Макрон за закупуването на 12 самолета "Rafale".

 

Министерството на отбраната подчерта, че това е един от най-модерните самолети от този тип в света, въвеждането на който в сръбските военновъздушни сили ще осигури дългосрочната защита на въздушното пространство на Сърбия и ще допринесе за сигурността на страната.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени