САЩ: $8 млрд. помощ за Украйна и нов тип бомби, за да "спечели войната"

Помощта ще осигури на Украйна допълнителна противовъздушна отбрана, безпилотни въздушни системи и боеприпаси въздух-земя, а също ще укрепи отбранителната индустриална база на страната

Планираща бомба Joint Standoff Weapon
Планираща бомба Joint Standoff Weapon Източник: Defencetalk.com

Президентът на САЩ Джо Байдън официално обяви военната помощ за над $8 милиарда за Украйна, съобщава Ройтерс. По негови думи целта е да се помогне на Киев да "спечели войната" срещу руските нашественици.

 

Помощта включва първата доставка на прецизно управляема планираща  бомба, наречена Joint Standoff Weapon, с обсег до 130 км. Ракетата със среден обсег дава на Украйна значително подобряване на военните средства, които използва за нанасяне на удари по руските сили, тъй като позволява на украинците да го правят от по-безопасни разстояния.

 

Бомбата, способна да поразява цели с висока точност, трябва да бъде пускана от бойни самолети. Байдън обаче не обяви, че Вашингтон позволява на Украйна да използва американски ракети, за да поразява цели по-дълбоко в Русия.

 

Подкрепата за Украйна, в която Русия нахлу през февруари 2022 г., беше основен приоритет на САЩ, изтъкна американският президент.

 

"Ето защо днес обявявам увеличаване на помощта за сигурността на Украйна и поредица от допълнителни действия, за да ѝ помогнем да спечели тази война", заяви Байдън, който напуска поста си през януари.

 

По-голямата част от новата помощ - $5,5 милиарда, трябва да бъде разпределена преди края на фискалната година в САЩ в понеделник, когато изтича пълномощието за финансиране. Други $2,4 милиарда са в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, която позволява на администрацията да купува оръжия за Украйна от компании, вместо да ги изтегля от запасите в САЩ.

 

Това ще осигури на Украйна допълнителна противовъздушна отбрана, безпилотни въздушни системи и боеприпаси въздух-земя, а също ще укрепи отбранителната индустриална база на страната и ще подпомогне нейните изисквания за поддръжка, поясни Байдън.

 

Съгласно плана Министерството на отбраната ще обнови и ще предостави на Украйна допълнителна батарея за противовъздушна отбрана Patriot, както и повече ракети за нея.

 

Байдън нареди на Пентагона да разшири обучението за украински пилоти F-16, включително като подкрепи обучението на допълнителни 18 летци през следващата година.

Още от "Светът"

Байдън покани лидерите на над 50 държави за предоставяне на военна помощ за Украйна

Поканата беше отправена след като американският президент обяви нов пакет от помощ за Киев в размер на около $8 млрд., включващ системи за ПВО "Пейтриът", управляеми бомби с голям обсег и дронове

Прочетете повече прочетете повече

САЩ: $8 млрд. помощ за Украйна и нов тип бомби, за да "спечели войната"

Помощта ще осигури на Украйна допълнителна противовъздушна отбрана, безпилотни въздушни системи и боеприпаси въздух-земя, а също ще укрепи отбранителната индустриална база на страната

Прочетете повече прочетете повече

САЩ, Франция и други страни официално призоваха за спиране на огъня по израелско-ливанската граница за 21 дни

Приканваме за незабавно спиране на боевете по цялото протежение на ливанско-израелската граница, за да се даде шанс за постигане на дипломатическо споразумение, се казва в съвместното изявление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени