САЩ анонсираха един от най-големите пакети с военна помощ за Украйна

Заедно с 50 съюзници и партньори ще продължим да осигуряваме критичните нужди на Украйна, необходими за отблъскване на руската агресия днес и за възпиране на руската агресия утре, каза Лойд Остин

Зенитно-ракетен комплекс NASAMS
Зенитно-ракетен комплекс NASAMS Източник: Twitter

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви днес, че правителството му скоро ще обяви допълнителни 2,3 млрд. долара военна помощ за Украйна, която ще включва противотанково оръжие, боеприпаси за зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" и други системи за противовъздушна отбрана като NASAMS, съобщи Асошиейтед прес.

 

Остин заяви това, след срещата си в Пентагона със своя украински колега Рустем Умеров на фона на призивите на Киев за помощ в борбата срещу руските сили в източната част на Украйна.

 

"Нямайте никакви съмнения - Украйна не е сама и САЩ ще останат непоколебими в подкрепата си. Заедно с 50 съюзници и партньори ще продължим да осигуряваме критичните нужди на Украйна, необходими за отблъскване на руската агресия днес и за възпиране на руската агресия утре", каза Остин.

 

Лойд Остин
Лойд Остин Източник: AP

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в неделя, че само за последната седмица Русия е използвала срещу страната му повече от 800 мощни планиращи бомби.

 

Той призова лидерите на държавите, помагащи с оръжие на страната му, да разхлабят ограниченията за използването му по цели във вътрешността на Русия.

 

По-конкретно той заяви, че Украйна се нуждае от "необходимите средства за разрушаването на носителите на въпросните бомби, включително руски бойни самолети, където и да са те".

Още от "Светът"

The Moscow Times: Кремъл подкрепя Тръмп. Руските власти се зарадваха на провала на Байдън в дебата

Това казаха пред изданието трима настоящи служители, работещи в правителството и в президентската администрация, трима служители на руското МВнР, както и бивши служители и двама големи предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени