САЩ: България и РСМ да спрат с ескалацията

Припомняме, че напрежението между двете страни рязко нарасна, след като в Охрид беше жестоко пребит Християн Пендиков, секретар на българското сдружение в града

Северна Македония
Северна Македония Източник: Интернет

Говорителят на Държавния департамент на САЩ призова за намаляване на напрежението между България и Република Северна Македония.

 

"Призоваваме България и РС Македония да намалят риториката помежду си и бързо да разрешат двустранните си спорове". Това каза говорителят на Държавния департамент пред "Гласът на Америка" в отговор на въпроса "Как ще коментира решението на властите в София да оттеглят посланика си от Скопие".

 

"Бъдещето на Република Северна Македония е в Европейския съюз. САЩ продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната", се казва още в изявлението на Държавния департамент.

 

Припомняме, че напрежението между двете страни рязко нарасна, след като в Охрид беше жестоко пребит Християн Пендиков, секретар на българското сдружение в града.

 

Според прокуратурата в града той е нападнат, защото открито е заявил своята българска етническа принадлежност. Пендиков се намира за лечение във ВМА в София.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени