САЩ дават допълнителни над $2 млрд. за усилване ПВО на Украйна

Това разкрива агенция Bloomberg

ЗРК "Пейтриът" (Patriot)
ЗРК "Пейтриът" (Patriot) Източник: Galaxiamilitar

Вашингтон се готви да обяви нов пакет от помощи за Украйна на стойност над 2 млрд. долара. Това може да бъде официално обявено още в петък, посочи Bloomberg, позовавайки се на анонимни представители на американската администрация. Според агенцията финансирането ще бъде насочено чрез механизма на USAI.

 

Този канал, за разлика от PDA, който предвижда незабавен трансфер на оръжия от запасите на Пентагона и чийто лимит за тази финансова година вече е близо до изчерпване, е предназначен за сключване на договори с американски производители за производство на определени оръжия, необходими на Украйна.

 

Доставките по този канал са предвидени за по-дълъг срок - от 9-10 месеца до няколко години. В този случай, според агенцията, новият пакет ще помогне на Украйна да закупи зенитно-ракетни системи със среден обсег Hawk, както и два вида ракети за системите Patriot, които вече носят бойно дежурство в Украйна.

 

ЗРК ПВО комплекси HAWK
ЗРК ПВО комплекси HAWK Източник: Twitter

Зенитно-ракетната система със среден обсег Hawk е приета на въоръжение от САЩ през 60-те години на миналия ХХ в. и оттогава е модернизирана няколко пъти. По-късните ѝ версии са способни да поразяват не само самолети, но и крилати ракети. До 2002 г. САЩ постепенно я заменят с по-модерни системи, но тя продължава да е на въоръжение в редица държави.

 

Още от "Светът"

Румъния засилва отбраната си, за да избегне преливане на войната в Украйна на територията на НАТО

Румънското министерство на отбраната обяви, че около 100 американски военни и четири изтребителя F-16 са пристигнали във военновъздушната база Борча на около 150 км южно от Измаил

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени