САЩ дават още $1 млрд. оръжейна помощ за Украйна

Помощта включва допълнителни ракети за високомобилните артилерийски ракетни системи или HIMARS, както и хиляди артилерийски снаряди, минохвъргачни системи, Javelin и други боеприпаси и оборудване

Реактивна система за залпов огън (РСЗО) HIMARS
Реактивна система за залпов огън (РСЗО) HIMARS Източник: US Army

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви още 1 милиард долара нова военна помощ за Украйна в понеделник, като обеща това, което ще бъде най-голямата досега доставка на ракети, боеприпаси и други оръжия направо от запасите на Министерството на отбраната за украинските сили, съобщиха световните информационни агенции.

 

Обещанието на САЩ за голяма нова доставка на оръжие идва, когато анализатори предупредиха, че Русия премества войски и оборудване в посока южните пристанищни градове, за да отблъсне украинска контраофанзива.

 

Помощта включва допълнителни ракети за високомобилните артилерийски ракетни системи или HIMARS, както и хиляди артилерийски снаряди, минохвъргачни системи, Javelin и други боеприпаси и оборудване.

 

Военни командири и други официални представители на САЩ казват, че HIMARS и артилерийските системи са били от решаващо значение в продължаващата битка на Украйна, за да се опита да попречи на Русия да завземе повече територия. Последното съобщение довежда общата помощ за сигурността, ангажирана за Украйна от администрацията на Байдън, до приблизително 9 милиарда долара, откакто руските войски нахлуха в края на февруари.

 

"На всеки етап от този конфликт ние се фокусирахме върху това да дадем на украинците това, от което се нуждаят, в зависимост от променящите се условия на бойното поле", коментира Колин Кал, заместник-министър на отбраната по политиката, при обявяването на новата доставка на оръжия.

 

Досега най-големият единичен пакет за помощ за сигурността бе обявен за 1 милиард долара на 15 юни. Тази помощ обаче включваше 350 милиона долара под формата на пълномощия за изтегляне от президента и още 650 милиона долара в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна.

 

Пакетът от понеделник позволява на САЩ да доставят оръжейни системи и друго оборудване по-бързо, тъй като ги изважда от складовете на Министерството на отбраната.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени