САЩ добавиха 14 китайски компании в икономическия си санкционен списък заради Синцзян

Правителството на американския президент Джо Байдън добави днес 14 китайски компании и други организации към икономическия си санк...

Белият дом
Белият дом Източник: White House

Правителството на американския президент Джо Байдън добави днес 14 китайски компании и други организации към икономическия си санкционен списък заради предполагаеми нарушения на човешките права и използването на високотехнологични системи за проследяване в Синцзян-Уйгурския автономен район, предаде Ройтерс.

 

Министерството на търговията на САЩ заяви, че "компаниите са замесени в нарушения на човешките права при прилагане на китайската кампания за репресии, масови задържания и високотехнологично проследяване срещу уйгурите, казахите и други представители на мюсюлмански малцинства в Синцзян-Уйгурския автономен район". Пекин отрича твърденията за нарушаване на човешките права. Министерството уточни, че добавя общо 34 организации към санкционния списък, включително няколко от Русия и Иран, и още пет, които пряко подпомагат програмите за модернизация на китайската армия, свързани с лазери и системи за управление на бойни действия.

 

Великобритания, САЩ и коалиция от други държави заявиха днес, че са обезпокоени от евентуалното приемане на нов закон в Хонконг, който може да бъде използван за ограничаване на медийната свобода. "Дълбоко сме разтревожени от възможното приемане на нов закон, който има за цел или може да бъде използван за елиминиране на обективното отразяване и критиката от страна на медиите на политиката и действията на властите", се посочва в изявление, публикувано от Великобритания от името на Коалицията за медийна свобода. В коалицията влизат Австралия, Австрия, Канада, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Италия, Япония, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Нова Зеландия, Словакия, Швейцария, Великобритания и САЩ.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени